zgodovina okna

Hitra zgodovina okenskega stekla – 2. del: Razvoj tehnologij in kako so nastala sodobna okna

Nadaljujemo s hitro zgodovino okenskega stekla in ostali smo pri 17. stoletju. Mnoge slike in rezbarije takratnega obdobja prikazujejo rešetkasta okna v mnogih vzorcih. Rešetke so bile narejene iz svinca, tako so jih imenovali kar svinčena okna. Opaziti je mogoče zelo raznovrstne tipe oken: krilata so bila najbolj pogosta, odpirajoča na znotraj so s tem ščitila občutljivo steklo.

Do 1680-ih let je bilo nenavadno opaziti lesene okvirje pravokotnih oblik, nekje v tistem obdobju pa so inovirali ponderirana krila. To je pomenilo, da so ob odpiranju okna ostala na svojem mestu brez, da bi jih mogli pritrditi.

 

Bartholomeus van Bassen, 1618-20

Bartholomeus van Bassen, 1618-20

 

Medtem so francoski steklarji ugotovili, kako lahko izdelujejo steklo, ki je bolj ravno in prozorno kot kadarkoli pred tem. Popolno ponazorijo ta tip okna tista v Versailles-u, zgrajenem v 1680-ih, predvsem izredna Dvorana stekel (Hall of Mirrors), katere pročelje je iz panelov stekla, ta pa se odseva v ogledalih.

The Hall of Mirrors, Versailles

The Hall of Mirrors, Versailles

 

Nekje še naslednje stoletje so mnogi inženirji iz različnih držav poskušali ustvariti najmočnejše, najprozornejše in najravnejše steklo za okna. Pri tem so uporabljali različne recepture in tehnike. Do sredine 19. stoletja so bogati Britanci uporabljali sodobne materiale v svojih rastlinjakih in konzervatorijih. Pravzaprav so bili vrtnarji tisti, ki so oblikovali najbolj znano stekleno strukturo nasploh – Kristalno palačo (Crystal Palace) na velikem razstavišču v Londonu, leta 1851.

The Crystal Palace, London, 1851

The Crystal Palace, London, 1851

 

Nihče še ni pred tem videl toliko stekla in oken na enem mestu in ne le zaradi tehnologije stekla. Anglija je pred tem ravno razveljavila dve dajatvi na okna in okenska stekla, kar je znatno znižalo njihove stroške. Kristalna palača je bila tako spektakularen prikaz stekla ravno v obdobju, ko je to postalo približno za polovico cenejše kot pred tem.

steklena stekla

 

 

V tistem obdobju je tudi jeklarstvo postalo sodobnejše preko Bessemer-jevega procesa, kar je omogočilo, da je jeklo postalo glavna komponenta arhitekturnih struktur. Stene niso več potrebovale nositi teže in jekleni okvirji so postali nosilci, kar pa je omogočalo celovite steklene stene oziroma celostna okna na zunanjih straneh zgradbe.

The Lever House, zgrajena 1952

The Lever House, zgrajena 1952

 

Primer take zgradbe je nebotičnik the Lever House, ki je bil kot prvi predstavnik take zgradbe nastal v  New York-u, leta 1952.  Steklo in steklarska tehnologija sta bili izboljšani v nadaljnjih letih in desetletjih, tako da imamo sedaj na voljo močna in izolirana stekla v katerikoli željeni velikosti. Je pa izredno zanimivo, kako je nekaj sedaj tako vsakdanjega bilo še ne tako dolgo nazaj nedosegljiv luksuz, kajne?

Komentarji za to objavo so zaprti.