zgodovina oken

Hitra zgodovina okenskega stekla – 1. del: Kako so nastala steklena okna?

Nekoč je bilo steklo dragocen material, tako visoko cenjen, da so si ga lahko privoščili le najbogatejši, da so ga vgradili v dom in ga uporabljali za okna.

Pred tem seveda sploh niso bila okna v uporabi oziroma ne zaprta s steklom. Kako torej pa smo prišli ljudje od tam do tukaj?

 

Začetki stekla

Izdelava stekla je izredno napredovali v dobi Rimljanov, ko so mnogi domovi pridobili okna s stekli. Najzgodnejša okna so bila iz steklenih delcev, vložene v okenske okvirje. Ta so prepuščala nekaj svetlobe, vendar niso bila čisto prozorna. Prozorna stekla so bila inovirana v poznem tretjem stoletju, ko so steklarji pihali cilindrične mehurje stekla, katere so potem po dolžini prerezali in jih tudi tako tanjšali ter izravnali.

 

Kakšna so bila prva okna?

Med tako imenovano Temno dobo (ang. Dark Ages) se je mnogo tehnologije in življenjskega udobja izpred padca rimskega imperija izgubilo. Katedrale po Evropi so imele okna iz vitražev, okna domov so bila popolnoma neglazirana, pri čemer so dom pred mrazom ščitila le lesena polkna.

Nekateri ljudje so namakali živalsko kožo v olju, da bi jo pripravili čim bolj transparentno. Okna in vrata so izdelovali čim manjša, da so zmanjševali prepihe in kadar je bilo le mogoče, so uporabljali zavese ter predpražnike za pomoč pri izolaciji.

Tudi iz tega razloga so bili domovi temnih barv, večino svetlobe pa je prispeval vedno goreč ogenj.

 

steklar, okno
Risba iz 1613 – priprava stekla za okna

 

V srednjem veku so steklarji ponovno začeli razvijati načine, kako izdelovati izravnano steklo. V 14. stoletju so francoski pihalci stekla razvili steklo, ki je bilo pihano v »krono« oziroma votlo kroglo. Nato je bilo sploščeno s pogrevanjem ter oblikovanjem v sploščen disk. Zagotovo ste že videli starinska okna, narejena s to tehniko. Izgleda kot okno, sestavljeno iz dna steklenih steklenic. (primer na spodnji fotografiji)

V istem času  so ostali steklarji oživili starodavne tehnike steklarstva in te »nove« tehnologije so omogočile, da so si lahko bogati privoščili stekla za svoja okna. Cilindrsko steklo je omogočalo le manjše kvadrate stekla, zato so diski bili rezani v  obliko diamantov za čim manjši odpadek, zato lahko tudi to obliko opazite v oknih iz tistih časov.

 

okno steklo zgodnje zgodovina
Stekla iz okna – Angelika Kauffman Museum.

 

Do sredine 16. stoletja so postala steklena okna že kar precej razširjena. Vendar tudi za bogate so bila še vedno luksuz. Višji srednji razred je imel po domovih taka steklena okna le v najpomembnejših sobah. Ob koncu stoletja je srednji razred imel stekla na približno polovici oken. Aristokrati, ki so preživljali mesece po različnih nepremičninah, pa so steklena okna imeli za tako dobrino, da so jih med odsotnostjo varno skladiščili. Ni to presenetljivo?

 

Se nadaljuje …

 

Povzeto po: www.apartmenttherapy.com

Komentarji za to objavo so zaprti.