Okna Šemrl

Kratka zgodovina oken – slikovni pregled

Vsak gradbenik ali arhitekt bo potrdil dejstvo, da so okna ena najbolj izraznih in vitalnih lastnosti stavbe, ki predstavljajo del njenega toplotnega ovoja, hkrati pa omogočajo prenos svetlobe, nadzor zvoka in naravno prezračevanje. Medtem ko so se okna že dolgo razlikovala po velikosti odpiranja, vzorcu kril in obliki, so ostala večinoma iz lesa vse do začetka 20. stoletja, ko sta jeklo in aluminij postala nova možnost materiala za njihovo izdelavo.

Predstavljamo vam nekaj primerov iz zgodovinskih brošur, pamfletov in revij, ki raziskujejo, kako so se stekla, okna in s tem povezane komponente razvile od sredine 19. do sredine 20. stoletja. Vsako zgodovinsko publikacijo lahko tudi prelistate!

Leto 1893 – standardizacija materialov in dimenzij

Lesena okna in okenske letvice so bile do sredine 19. stoletja običajno na voljo v arhitekturno podjetje za obdelavo lesa in v ladjedelnicah. Okenske in okvirne enote so bile med prvimi gradbenimi komponentami, ki so bile izdelane v tovarnah. Ta katalog, ki ga je izdal Rand McNally je tipičen za to obdobje in ponazarja standardizacijo materialov in dimenzij gradbenih komponent v arhitekturnih podjetjih za obdelavo lesa. Knjigo prelistajte tukaj.

Okna Šemrl

Leto 1905 – dvojna okna na nešteto načinov

Obsežna brošura, ki jo lahko prelistate tukaj, je lep prikaz, kako bogata je bila arhitektura oken na začetku 19. stoletja. Vsebuje prikaze dvojnih oken z neštetimi oblikovnimi konfiguracijami, vključno z lokom, poklonom in vitražem.

Okna Šemrl

Leto 1912 – uporaba jekla

Uporaba jeklenih oken, kot so ta, ki jih je ameriško podjetje tržijo v tem katalogu, je v takratne tovarne in skladišča prinesla veliko dnevne svetlobe ter predstavlja velik mejnik v oblikovanju oken v začetku 20. stoletja.

Okna Šemrl

Leto – 1945 – francoski vitraži in mozaiki osvajajo svet

V zgodovini oken imajo pomembno vlogo tudi posebni izdelki iz stekla za stanovanjske in poslovne zgradbe. Francosko podjetje, čigar prodajno brošuro lahko prelistate tukaj, je uporabilo ameriškega distributerja, da je na ameriški trg uvedlo novo vrsto vitraža – v ojačani malti namesto v svincu.

Okna Šemrl

Leto – 1958 – izolacijsko steklo

Izolacijsko steklo je velja za veliko inovacijo na začetku 20. stoletja, ki pa je na masovni trg prišla šele po drugi svetovni vojni. Twindow je ime za dvojna okna podjetja PPG, ki se je na trgu predstavljalo s tem katalogom. V njem so poudarjali, da dvojna okna v domovih ohranjajo toploto doma in zmanjšujejo stroške porabe energije čez vse leto.

Okna Šemrl

Ekspertiza našega podjetja so med drugim lesena okna. Si želite vedeti več o njih, morda potrebujete nasvet ali pa pomoč pri že kupljenih? Obrnite se na nas, z veseljem vam bomo pomagali.

 

 

 

 

 

Navdih za članek smo dobili v tej vsebini.

Komentarji za to objavo so zaprti.