Lesena okna so lahko še lepša s okenskimi križi

Okenski križi prinašajo dotik preteklosti na naša lesena okna in v naš dom. Z njimi lahko okna oblikujemo usklajeno s krajevnimi, modnimi ali spomeniškovarstvenimi zahtevami.

Izvorno so se izdelovala, ker ni bilo mogoče izdelati steklenih panelov večjih dimenzij, zato pa so zlagali več manjših enega ob drugega in jih združevali. Izdelava velikih steklenih panelov je že dolgo izvedljiva, pa vendar okrasni križi še vedno niso izgubili na svoji popularnosti. Kako to?

Lesena okna z okenskimi križi niso stvar preteklosti

Okenski križi na oknih niso za v pozabo, saj imajo ta tradicionalna okna svoje izbrane prednosti.

 

Okenski križi so pika na i
Največjo prednost prinaša zagotovo njihov izgled, so dekorativna in stilska. Predvsem pri delno leseni gradnji pridejo nadvse do izraza. Nimajo pa le pozitivnega zunanjega izgleda, prinašajo tudi udobnejši ambient znotraj doma. V dom tako pride dosti svetlobe, na drugi strani pa vertikalne in horizontalne linije preprečujejo vpogled v vašo zasebnost.

 

Energetska učinkovitost ni težava
Okna s okvirji so primerljiva vsem ostalim oknom glede na energetsko učinkovitost. Naj to ne bo ne nepotreben mit, ki omejuje, da bi se odločili zanje.

 

Kaj pa čiščenje?
Misel gospodinje bi lahko bila, da so okrasni križi na oknih nočna mora za čiščenje. V 20. in 30. letih 19. stoletja je bilo moderno razdeliti okna na 24 enakih kosov. Iz tega je izhajala miselnost, da so taka okna izredno težavna za čiščenje. Seveda, 198 kotičkov je precej težje očistiti kot le 4. Dandanes se ne odločamo več za pretirano razdeljevanje oken, izmed mnogih razlogov tudi za lajšanje čiščenja ter nege.

 

Okna s križi za vsak žep
Govori se, da so okna s križi precej draga. Ne pozabimo, da je cena odvisna od tipa okna in da je na voljo veliko možnosti. Niso vse verzije visokocenovne in glede na lastnosti vašega doma ter zmožnosti denarnice lahko zagotovo najdete primerna tudi zase.

 

Moderna hiša z okenskimi križi.
Lesena okna in okenski križi so stilski tudi na modernih domovanjih.

 

Nudimo steklodeljive križe širine 55 mm in 75 mm, nalepljene križe širine 24 mm ter  kombinacije obeh izvedb.
Kontaktirajte nas za nasvet in ponudbo >>

 

Vir prispevka.

Komentarji za to objavo so zaprti.