Lesena okna Šemrl

Lesena okna – kako ohraniti njihovo kakovost

Lesena okna bodo v zimskem času poskrbela za manjšo porabo energije in topel dom, poleti pa bodo zadržala sončne žarke in vročino. Da bi lesena okna zares služila svojemu namenu čez vse leto, jih moramo primerno negovati in zaščititi. Tako jih moramo vsaj pred zimo in poletjem temeljito očistiti prahu in površinskih umazanij ter ostankov žuželk. Tovrstna umazanija namreč lahko povzroči pojav zelenih alg in gliv, ki bodo poškodovale premazni sloj na vaših lesenih oknih.

Lesena okna so zasnovana tako, da prispevajo k privlačnosti vašega doma. A premajhna skrb za čistočo oken povzroči majhne razpoke na zunanjem premazu, luknje, ki nastanejo, pa dopuščajo, da les vpije vodo in tako začne nastajati gniloba. Preprečevanje gnilobe na okenski okvir preprečuje širjenje na preostali del lesenega okvirja. Uporaba tehnik za preprečevanje poškodb na zunanjih okvirjih lesenih oken je ključna za ohranjanje kakovosti vaših oken in preprečitev nastanka alg in gliv.

Lesena okna Šemrl

Kako začeti?

Iskanje in popravljanje lukenj in razpok:

  • Najprej morate zunanji del lesenega okna temeljito pregledati. Bodite pozorni na majhne razpoke na njegovi površini oz. na majhne luknje, ki jih naredijo žuželke. Poiščite znake rumenkastega ali rjavega lesa, ki je na dotik gobast in kaže na to, da sega v globino okvirja. Te napake morate popraviti, da preprečite, da bi se okenski okvir ne bo začel gniti.
  • Najprej očistite razpoke in luknje s pomočjo šila ali podobnega orodja. Z lesenim dletom odstranite staro barvo in površino strugajte tako dolgo, da bo enakomerno gladka. Morebitne luknje zadelajte s polnilom za les. Popravljeno območje poravnate z ostalo površino, polnilo pa pustite, da se dobro posuši. Nato ga zgladite s srednje grobim brusnim papirjem.

Lesena okna Šemrl

Barvanje in hidroizolacija

  • Vdor žuželk, vode in nečistoč v okvirje lesenih oken lahko preprečite tako, da jih barvate s tremi nanosi barve – tako, da se vsak premaz temeljito posuši pred nanosom naslednjega sloja. Še pred nanosom barve uporabite premaz, ki je posebej ustvarjen tako, da zapolni razpoke v lesu in se močno drži površine lesa ter zagotovi, da se barva še bolje drži lesa in ga ščiti.
  • Priporočljivo je, da na okenski okvir nanesete dva premaza zunanje, vremensko obstojne, lateksne barve in nato pustite, da se barva med vsakim nanosom temeljito posuši. Lateksne barve namreč preprečuje gnitje, saj se hitro sušijo, slednje pa onemogoči nastajanje razpok in vdor vode.
  • Delo zaključite z vodotesnim premazom za les.

Čiščenja in obnovitvenih del na lesenih oknih se zmeraj lotite v suhem vremenu. V primeru, da potrebujete nasvet ali pomoč, se obrnite na nas. Z veseljem vam bomo pomagali.

 

 

 

Navdih za članek smo dobili v tej vsebini.

Komentarji za to objavo so zaprti.