Nova okna – kako z menjavo pravzaprav prihranimo?

Investicija v nova okna se hitro povrne. V kolikor menjate okna in se pri novih odločite za trislojno steklo, se že v enem letu pozna prihranek. Vedno bolj je pomembno, da pri novogradnjah in adaptacijah upoštevamo tudi varčevanje z energijo, pri čemer pa tudi izboljšamo bivalno udobje. Pri tem veliko doprinese tudi izbira oken.

Stara okna prepuščajo in s tem izgubljamo toploto preko:
1. pripire (stike med krilom in okvirjem okna)
2. skozi fugo (stik med oknom in zidom) ter
3. skozi zasteklenitev.

Toplotne izgube skozi zasteklenitev nastajajo, ker je v medsteklenem prostoru le zrak. Da bi znižali te toplotne izgube, se mestekelni prostor napolni s plinom (argon, kripton). Kar dve tretjini izgub so posledica velike sevalne sposobnosti običajnega stekla. Toplotna zaščitena okna so tako izdelana z nizko emisivnim steklom.

Pravilno vgrajena nova okna odlično tesnijo. Okno ima popolno funkcionalnost, ko so učinkovito in pravilno izpeljani vsi detalji montaže. Tako preprečimo tudi pojav toplotnega mostu med izoliranim zidom in oknom, ki ima boljšo izolativno vrednost.

 

Primer izračuna prihranka, ki ga omogočajo nova trislojna okna

Vzemimo, da so stekla starih oken 3,0 W/m2K; Uw okna = 2,6 W/m2K;
trislojna okna pa: RX Warm steklo 0,7 W/m2K; Uw okna = 1,0 E/m2K.

Razlika znaša: 2,6 – 1,0 = 1,6 : 1,0 = 16 x 1,2 = 19,2 l/m2

Iz izračuna sledi ugotovitev, da hiša s povprečno 25 m2 zastekljenih površin v enem letu prihrani 480 litrov kurilnega okna.

 

Nizke toplotne izgube pomenijo tudi dobro počutje

Kako dosežemo nižje toplotne izgube? Pomembno je, da so temperature sten in zastekljenih površin čim bolj podobne temperaturi zraka v prostoru. Z zmanjšanjem toplotnih izgub so temperature na stenah in oknih nižje, zato je lahko nižja tudi temperatura zraka. Zmanjšanje povprečne temperature zraka za 1 °C predstavlja kar 6 % prihranka ogrevalne energije.

 

Energijsko varčna okna imajo pomemben vpliv na okolje

Kadar morate zaradi velikih izgub več ogrevati, to predstavlja tudi več izpustov v ozračje. Vsak liter kurilnega olja oziroma goriva s primerljivim učinkom bremeni ozračje s kar 1500 litri ogljikovega dioksida.

 

Za nadaljnje nasvete in ponudbo kontaktirajte prijazno in strokovno ekipo Šemrl.

Komentarji za to objavo so zaprti.