Energiesparende Fenster für 3 Generationen

Omogočite naravni svetlobi vstop v vaš dom

Dnevna svetloba, ki doseže čim več notranjih kotičkov vašega doma, ne izboljšuje le kakovosti življenja, ampak povečuje tudi energijsko učinkovitost objekta. Če gre verjeti različnim študijam, se ljudje običajno najraje zadržujejo v delih doma, ki ima največ sončne svetlobe. Kdo bi nam zameril.


Čedalje več arhitektov in gradbincev se zato zaveda, kako pomembno je načrtovati stanovanja tako, da bo čim bolje izkoristilo naravno igro sonca in sence, ki jo ponuja določena lokacija.

Odprt interier in svetlobniki

Dnevno svetlobo je priporočljivo privabiti čim globlje v objekt, kar najlažje storimo z odprtim interjerjem brez sten ali s postavitvijo steklenih predelnih sten. Hišo lahko oblikujemo tudi tako, da ima notranji vrt oziroma teraso; namestimo pa lahko tudi svetlobnike, ki so posebno uporabni v kuhinjah in kopalnicah, saj ti prostori potrebujejo veliko svetlobe pa tudi svežega zraka.

Priporočljivejša vzhodna lega

Vprašati se moramo tudi, kako svetlobo privabiti na način, da sonce poleti doma ne segreva preveč. To lahko dosežemo že s pravilno lego objekta, ki zagotovo ne sme biti v celoti obrnjen proti jugu. Prav tako lahko na južni strani posadimo nekaj dreves, ki nam bodo v vročih mesecih delala senco. Bolj priporočljiva je vzhodna lega, ki prav tako ponuja veliko svetlobe. Skratka dobro je treba preučiti samo lokacijo, lego objekta in potovanje svetlobe skozi okna.

 

velika lesena okna

Manj porabe in stroškov

Velik delež dnevne svetlobe nedvomno vpliva na višino stroškov in porabo energije za ogrevanje objekta. Kjer je dovolj svetlo, stanovalci tudi ne uporabljajo veliko umetne svetlobe in tako prihranijo na elektriki. Veliko sončne svetlobe pa pozimi do določene mere tudi ogreva prostore, zato lahko grelne naprave delajo z manjšo močjo. Kar je vsekakor dobrodošlo z vseh vidikov.

Kakovostna okna so bistvenega pomena

Poleg vsega zgoraj naštetega in omenjenega, pa je seveda treba vgraditi tudi kakovostna okna, ki bodo nudila objektu dobro izolacijo. Dobro je tudi razmisliti, koliko steklenih površin si sploh lahko privoščimo. Če nimamo veliko denarja, je bolje postaviti manj oken, toda hkrati razmisliti, kako jih lahko razvrstimo čim bolje, da bodo izkoristila prednosti sončne svetlobe.

Kaj nudimo pri Oknih Šemrl?

Proizvodni program Mizarstva Šemrl obsega več različnih izvedb in oblik oken iz lesa smreke ali macesna. Poseben poudarek dajemo energetski učinkovitosti stavbnega pohištva, saj se zavedamo, da je energetsko varčna gradnja, gradnja današnjih dni in prihodnosti. Izdelujemo visoko-kakovostna lesena okna in tudi alu-les profile oken.

Več o izboru profilov oken Šemrl lahko najdete tukaj.

 

Vir objave:
https://www.dnevnik.si/1042646129/dom/energija/povabite-v-svoj-dom-cim-vec-prijazne-dnevne-svetlobe-

Komentarji za to objavo so zaprti.