Predpraznično zimsko čiščenje oken – izognite se pogostim napakam

Večina nas v predprazničnem času poskrbi tudi za pospravljenje in čiščenje našega doma, ki potem zadiši in zažari v vsej svoji lepoti in domačnosti na dan, ko sprejemamo obiske, gostimo večerjo ali se zgolj družimo s prijatelji in sorodniki ob vroči čokoladi in domačih piškotih. Sem spadajo seveda tudi okna, saj pogled ven na idilično zasneženo pokrajino (upajmo, da taka tudi bo) omogočajo prav okna.

Sedaj pa k napakam, ki se jim je priporočljivo izogniti:

  1. Izberete sončni dan

Če okna čistite v bleščečem soncu, katerega efekt je ob belem snegu še večji, se bo čistilo hitro posušilo in puščalo proge, ki jih je v takih razmerah težko prelisičiti do izginotja. Namesto takšnega dne ali dela dneva izberite raje suh, oblačen dan. Če to ni možno, in je vaš čistilni dah hkrati tudi sončen dan, potem začnite z okni na senčni strani hiše in se skušajte izogibati direktnemu soncu.

  1. Čiščenje brez predčiščenja

Preden popršite vaše okno s čistilom, najprej odstranite umazanijo iz okenskega okvira, obrobe in police. To bo preprečilo, da bi se umazanija (prah) ob mešanju s čistilom pretvorila v grudice, ki puščajo sledi. Potem popršite okno s čistilom ali alkoholnim kisom in s krpo obrišite eno stran stekla vodoravno in drugo navpično. To vam bo pomagalo ugotoviti, ali nastanejo kakršne koli črte. Ponovite, dokler ne pokrijete celotnega okna z obeh strani.

 

  1. Ne uporabljate dovolj čistil oziroma tekočine za okna

Ne varčujte pretirano s čistilom, če so vaša okna umazana in resnično potrebna čiščenja. Za odstranitev umazanije in raztopitev vsega prahu, ki se je nabral, pač potrebujete tudi dovolj sredstev oziroma kisa. Drugače boste samo slabe volje, ko boste od znotraj opazovali vaš razgled, ki ga bodo kazile proge in črte še ostale umazanije.

  1. Uporabite časopis, da posušite okna

Nekateri ljudje prisegajo na ta trik, toda ni nujno, da resnično deluje. Izkušnje kažejo, da je bolje uporabiti krpo iz mikrovlaken, ki je super vpojna, pralna, steklene površine pa pušča sijoče in brez sledi. Če že prisegate na papir – naj bodo to kakovostne vpojne papirne brisačke.

  1. Veliko oken pomeni veliko dela

V kolikor ima vaša hiša oziroma dom veliko oken, očistite pred prazniki predvsem tista, ki bodo vidna gostom. Če vam čas popušča, pa si čiščenje razdelite na dva ali več dni. Seveda bo najbolj učinkovit pristop delitev dela med družinske člane, a naj se vsi držijo podobnega čistilnega postopka, pa boste vsi tudi zadovoljni. Dobra novica: naslednje čiščenje bo šele spomladi?.

 

Komentarji za to objavo so zaprti.