Soodvisni kriteriji pri izbiri oken (3. del – prepustnost zraka in prezračevanje)

O težavah zaradi previsoke relativne vlažnosti in slabše klime v bivalnih prostorih v zadnjih letih najpogosteje govorimo v povezavi z zamenjavo oken, po kateri ni poskrbljeno za zadostno prezračevanje. Zraku moramo omogočiti kroženje, še posebno ob zunanjih zidovih. Z nakupom novih oken se moramo naučiti tudi pravilno prezračevati.

PREPUSTNOST ZRAKA IN PREZRAČEVANJE

Pomembna lastnost oken je tudi prepustnost zraka na pripirah (tako imenovana zrakotesnost). Stara okna običajno niso dovolj tesnila in posledično je prišlo v prostoru do rednega zračenja. Zaradi preprečevanja prepiha in hrupa ter varčevanja pri ogrevanju so nova okna konstruirana tako, da preprečujejo te neprijetnosti in dobro tesnijo. Naravnega prezračevanja skozi takšne reže pravzaprav ni več. Pri zgradbi, ki je temeljito toplotno izolirana, so toplotne izgube zaradi prezračevanja lahko precej velike. Prezračevanje pa je zaradi vzdrževanja kakovosti zraka nujno. Slab zrak iz prostora najlažje odstranimo z odpiranjem oken in vrat. In zelo pomembno je, da znamo prostore pravilno prezračevati.

 

 

Najučinkovitejše je kratkotrajno intenzivno odpiranje oken. To pomeni, da po potrebi zračimo večkrat na dan, npr. po 10-15 minut, po možnosti pri široko odprtih oknih, ali s prepihom nekaj minut. Pri takšnem zračenju se v kratkem času zamenja zrak v prostoru. Stene zaradi shranjene toplote ostanejo tople oz. se minimalno ohladijo in ne pride do kondenzacije ali nastajanja plesni.

V primeru, da pustimo okno odprto preko daljšega obdobja, govorimo o trajnem prezračevanju. Takšen način prezračevanja predvsem skozi okna odprta z nagibom, povzroči v času kurilne sezone velike toplotne izgube. Z vstopom hladnega zraka v prostor se stene ohladijo. Površine sten se orosijo, kar povzroči nastajanje kondenza in plesni. Kondenz se v večini primerov nabira v slabo prezračevanih kotih in za pohištvom, kar sčasoma povzroči nastanek plesni.

Več o lesenih oknih Šemrl najdete v novem katalogu!
Objava je povzeta po spodnjih virih:
http://www.cer-slo.si/5-soodvisnih-kriterijev-pri-izbiri-oken.html
http://www.deloindom.si/gradim-obnavljam/zraku-moramo-omogociti-krozenje-se-posebno-ob-zunanjih-zidovih

Komentarji za to objavo so zaprti.