lesena okna

V hladni jeseni zavijte svoj dom v toploto lesenih oken

Jesen je ob čudoviti barvni paleti v naravi prinesla tudi nekoliko nižje temperature, veter in kot se za ta letni čas spodobi, tudi slabo vremo. Zavijamo se v topla jopice in šale in pri tem razmišljamo, kako toploto prinesti tudi v naš dom. Lesena okna že zaradi svojega videza delujejo topleje, a dejstvo je, da so tudi v resnici naravni toplotni izolator. Tukaj je nekaj razlogov, zakaj je za svoj dom pametno izbrati okna iz velikega nabora Šemrl lesenih oken.

lesena okna

1. Estetika

Res je, da bi mnogi med nami v prvi vrsti izbrali lesena okna zaradi njihovega videza. Nenazadnje nič ne more zamenjati elegantnega in toplega izgleda lesa. Naravni materiali se ponašajo z edinstveno lepoto in zato veliko oken iz umetnih materialov posnema videz lesa. A zakaj bi se zadovoljili z imitacijo, če si lahko privoščite pravo stvar? Poleg tega za nekatere starejše ali bolj tradicionalno grajene domove resnično ni nobene druge estetsko prijetne izbire, razen pravih lesenih oken. Les bo tudi vedno zmagovalec, ko boste izbirali barve zanj. Na tem naravnem materialu so namreč dobro videti vse vrste barv, ki jih bo izbral lastnik stanovanja.

lesena okna

2. Izolacija

Se spomnite, da smo se že v osnovni šoli učili, da je les slabo prevaja toploto? Odlično, saj to pomeni, da je dober izolator, ki bo poleti prostor zadržal prijetno hladen, pozimi pa ogrevan prostor ostal dalj časa topel. Les namreč zagotavlja kar 400-krat več izolacije kot jeklo in 1800-krat več kot okna iz aluminija. Dolgoročno lahko z lesenimi okni tudi precej prihranimo, saj bodo naši računi za ogrevanje ali hlajenje stanovanja, manjši čez vse leto. Poleg tega so lesena okna odlična pri zaustavljanju zunanjih zvokov, ter pri tem spet veliko bolj učinkovita od oken iz drugih materialov.

lesena okna

3. Les traja dlje

Omenili smo, da je les boljši izolator, kar se na dolgi rok pokaže tudi v naši denarnici, a obstaja še en razlog, zakaj les daje več za vaš denar. Raziskave so namreč vedno znova pokazale, da kakovostna lesena okna trajajo dlje in imajo nižjo ceno življenjske dobe. Z ustrezno oskrbo bo les v vašem domu trajal celo življenje. Tega pa ni mogoče reči za večino okenskih okvirjev iz drugih materialov. Morda še nekaj zanimivih dejstev: lesena okna niso nagnjena k rjavenju, so odločna izbira za različne gradnje in lokacije, še posebej tam, kjer je visoka stopnja vlažnosti.

4. Koeficient raztezanja

Ste vedeli, da ima les najmanjši koeficient širitve oz. raztezanja kot kateri koli drug material, uporabljen pri izdelavi oken? Zaradi tega so lesena okna stabilna in vam omogočajo, da jih izberete v najrazličnejših oblikah.

 

 

 

Navdih za zapis smo našli v tem članku.

Komentarji za to objavo so zaprti.