Zakaj izbrati lesena okna in vrata?

Gradnja ali prenova hiše je intenzivno delo, polno načrtovanja, projektiranja, navdušenja in skrbi zaradi dejstva, da so vsi elementi dokaj dokončni in težko kar na hitro zamenljivi, predvsem pa predstavljajo določen višji finančni zalogaj. Hišo si običajno gradimo le enkrat v življenju, zato je seveda pomembno, kakšne odločitve sprejemamo in katere materiale vanjo vgrajujemo. Seveda enako velja za prenovo stanovanja.

V čem je razlika?

“Odgovoriti na vprašanje o prednostih in pomanjkljivostih, ki jih imajo lesena okna in okna iz PVC-ja, ni enostavno. Toplotni upor okvira narašča z njegovo debelino. Med energijsko varčne štejemo okvirje z debelino 70 milimetrov in več. Razvoj PVC profilov, iz katerih se izdelujejo okvirji za okna, je šel od dvokomornega in trikomornega do pet- in šestkomornih profilov, ki so dostopni na našem trgu. Sodobni PVC-okvirji so že odpornejši na ultravijolično sevanje ter so tudi dimenzijsko stabilni. Les je naravni material in ima zaradi tega prednost pred PVC-jem, ki je ekološko manj primeren. Ker se okna iz PVC-ja razmeroma novejši izdelek, standardi, predvsem tisti, ki naj bi opredeljevali trajnost, še niso v celoti dorečeni” (vir).

Vsekakor na izbor med tema dvema materialoma obstaja veliko gledišč in stališč. Nekateri lastniki hiš in stanovanj, še posebej tisti, ki živijo na zaščitenih območjih naravne in kulturne dediščine, so vedno poznali prednosti naravnih materialov.

6 razlogov ZA izbiro lesenih oken:

1. Leseni okvirji pritegnejo poglede in so stilsko lahko zelo raznoliki, tako barvno kot v reliefu, debelini, celo kombinaciji obojega.
2. Lesena okna so bolj okolju prijazna v primerjavi s PVC okni. Dejansko se ponašajo z negativnim GWP (potencial globalnega segrevanja), kar pomeni, da v svoji dolgi dobi prispevajo k zmanjšanju količine CO2 iz ozračja. Proizvodnja PVC oken pa pomeni večje sproščanje strupenih kemikalij. Uporaba lesa iz trajnostnih virov naredi dotično okno še bolj okolju prijazen produkt.
3. Okna iz lesa imajo izrazito dolgo življenjsko dobo, medtem ko bi povprečna aluminijasta ali PVC okna verjetno trajala manj kot 30 let. Pravilno vzdrževana lesena okna prenesejo številne zunanje vplive in vam lahko dobro služijo celo življenje.
4. Les deluje kot naravni izolator, ki ohranja temperaturo vaše hiše oziroma prostorov. To pa zmanjšuje tudi emisije ogljika, s tem pa se zmanjša celo vaš račun za električno energijo, ki hkrati ohranja vaše gospodinjstvo toplo, okolju prijazno in udobno.
5. Čeprav leseni okenski okvirji zahtevajo redno vzdrževanje in zaščito pred vremenskimi vplivi, ki jih ohranja v tip top stanju, a jih barvanje in lakiranje ne le ohranja, temveč dela še bolj privlačne. Z barvami pa lahko vedno znova tudi spreminjate in osvežujete videz vašega stavbnega pohištva in s tem hiše kot celote. V nasprotju s splošnim prepričanjem, okenski okvirji narejeni iz PVC ali ALU prav tako zahtevajo določeno vzdrževanje in nego. Predvsem pa samo popravilo ali prenova takega okna ni mačji kašelj oziroma se ne splača. Lesena okna je možno vedno znova prenavljati.
6. Približno osem krat več energije se porabi za izdelavo PVC okenskega okvirja kot pa lesenega. Okoljski aktivisti so zaskrbljeni nad dejstvom, da se bo količina PVC odpadkov dvignila na 6,4 milijona ton do leta 2020. 43% več odpadkov nastane iz PVC oken kot lesenih. Od tega jih približno 82% gre v odlagališče in 15% v sežigalnico, le 3% odpadkov se reciklira.

Odločitev je vaša – več lesenih oknih Šemrl pa si lahko ogledate tukaj. 

Komentarji za to objavo so zaprti.