Okna, senčila in poletje. Okna Šemrl

Senčila – 3 poletne ideje za vaša okna in balkonska vrata

Zakaj si omisliti senčila? Če ne prej, pa se na to spomnimo poleti. Sončna svetloba je pomembna, vendar ste lahko deležni tudi prekomerne izpostavitve. Da bi se izognili žgočemu soncu, je sicer najlažji, da se zaprete v svoj dom in uporabljate klimatsko napravo. To sicer deluje za začasno ohladitev, vendar ste kdaj razmišljali… Kaj pa sončna svetloba, ki skozi vrata in okna nenehno prihaja v vaš dom?

Povečanje toplote iz vaših oken podvoji delovno obremenitev vaše klimatske naprave. Zaradi tega zelo težko vzdržuje primerno temperaturo v hiši. Presenetljivo je, da 76% sončne svetlobe, ki se plazi skozi standardna okna z dvojnim steklom, vstopi v vašo hišo in se spremeni v toploto. V tem toplejšem letnem času lahko vaša okna delujejo kot rastlinjak. Preko okna se lahko dovaja toploto in ji preprečijo uhajanje.

Žaluzije, ki blokirajo sončno toploto

Čeprav so zunanje žaluzije veliko učinkovitejše od notranjih, jih ni mogoče enostavno namestiti na že zgrajeno okno. So idealne za novo zgrajene hiše in blokirajo toploto, še preden vstopi v vaš prostor. Če so nameščene pravilno, lahko notranje žaluzije odsevamo sončno svetlobo proti stropu, ki lahko razprši svetlobo, ne da bi v njej ustvarili preveč toplote. Če se vaša okna večino dneva soočajo z večjo sončno svetlobo, so žaluzije idealna okenska nega za vas.

Zavese niso le lepe, lahko so tudi energetsko učinkovite in prava izbira senčila

Med seznamom najboljših načinov za preprečevanje toplote pred soncem so zavese našli precejšen položaj. To so si izborile predvsem zaradi svoje impresivne uporabnosti in bogatega videza. Ste se že kdaj vprašali, kako vse te okenske okrasitve  delujejo kot senčila in dejansko pomagajo znižati račune za energijo med poletjem? Ministrstvo za energijo Združenih držav Amerike (DOE) verjame, da lahko par zastirk omogoča srednjo senc in s pravilno podlogo zmanjša prehajanje toplote že kar za tretjino.

Čeprav je sposobnost zaves, da uravnavajo toploto, odvisna od tkanine, pa strokovnjaki verjamejo, da lahko srednje draperije z oblogami zmanjšajo toploto za vsaj 33%. Bodite korak naprednejši in si omislite dodaten sloj. To storite tako, da obesite nekaj draperije zelo blizu okna. To bo ustvarilo strožji zračni prostor in oviralo zunanjo toploto. Hkrati pa bo to omogočilo tudi večji nadzor svetlobe, zasebnost in dekorativne možnosti.

Roloji in rimske zavese

Če iščete bolj instant rešitev, si omislite to. Zelo stroškovno ugodni roloji z valji imajo na vrhu okna nameščeno rolo. Rimske zavese so narejene iz tkanine. Ta tkanina je enakomerno sestavljena v vrsto pregibov. Obe varianti sta na voljo v številnih barvah, tkaninah in tkanju. Nasvet: Izberite težjo tkanino. Ta vam bo pomagala nadzirati zasebnost, svetlobo in toploto, ki vstopa v vaš prostor.

Preberite si tudi naš prispevek: Kako izbrati pravo senčilo za okna, ki ustreza prostoru

Komentarji za to objavo so zaprti.