Panoramska lesena okna

6 razlogov, ki govorijo za izbiro lesenih oken

PVVC ali PVC, kot je za ta material bolj splošno znano ime, je z leti navidezno postal najbolj iskani material za okenske in vratne okvirje.

To je bilo še posebej očitno ob pogledu na novogradnje v večjih mestih, pri katerih so se lastniki redko odločili za izbiro lesenih oken. Nekateri lastniki stanovanj in hiš, ki živijo nekoliko odmaknjeni od mestnega vrveža, pa so vedno poznali koristi in prednosti izbire naravnih materialov pred umetnimi snovmi. Tu je naših 6 razlogov za izbiro lesenih oken.

1. Raznolikost in dodelava

Leseni okvirji so zelo očarljivi in izgledajo osupljivo na vseh stavbah ter posestvih. Poleg tega se lahko leseni okvirji za okna prilagajajo tako, da jih izberete iz različnih vrst lesa, kot so javor, mahagonij ali hrast, vse pa imajo drugačen videz. Leseni okenski okvirji so lahko tudi izrezljani ali pobarvani tako, da ustrezajo vašemu okusu ter videzu vaše hiše.

2. Najbolj okolju prijazna možnost

Okna z lesenimi okvirji so veliko bolj prijazna do okolja kot okna iz PVC materiala. Namreč dejansko imajo negativni potencial globalnega segrevanja, kar pomeni, da lahko v daljšem obdobju njihovega delovanja zmanjšajo tudi količino CO2 v ozračju. Medtem ko proizvodnja PVC oken vključuje izpust zelo strupenih kemikalij.

3. Trajnost in dolgoživost lesenih oken

Leseni okenski okvirji bi lahko trajali še veliko let, medtem ko bi povprečna PVC okna verjetno trajala manj kot 30 let. Če jih pravilno vzdržujete, se lahko vaša lesena okna učinkovito upirajo vplivom okolja in trajajo celo vaše življenje. Les, ki je eden od glavnih virov narave, deluje tudi kot naravni izolator, ki ohranja udobno temperaturo vaše hiše ali stanovanja. To zmanjšuje tudi emisije ogljika in tako zmanjšuje račun za elektriko, hkrati pa ohranja vaš dom topel in udoben.

4. Vzdrževanje in zaščita

Čeprav leseni okenski okvirji zahtevajo redno vzdrževanje in zaščito pred vremenskimi vplivi, so še vedno najboljša izbira. Da bi jih ohranjali v vrhunskem stanju je potrebno barvanje in lakiranje, a ne samo zato, da bi ohranili njihov privlačen videz, ampak tudi zato, da jim pomagate upreti se zunanjim vplivom okolja. V nasprotju s splošnim prepričanjem okenski okvirji izdelani iz PVC-ja ne potrebujejo vzdrževanja in PVC okno ni mogoče tako enostavno popraviti.

5. Energetski vidik izdelave lesenih oken

Za izdelavo PVC okenskega okvirja je potrebnih približno osemkrat več energije kot za izdelavo lesenega. S PVC okni ustvarjamo namreč 43% več odpadkov kot z lesenimi okni. Od tega gre približno 82% odpadkov na odlagališče, 15% pa na sežig. Samo 3% odpadkov se reciklira.

6. Cena glede na vrsto lesa

Visokozmogljiva lesena okna niso nujno dražja od PVC oken. Ker prihajajo v različnih vrstah, imate veliko izbire. Medtem ko je javor najcenejši les za okna, je mahagonij najdražji. Še več, ko izberete klasičen okenski okvir za vaš dom, ste lahko prepričani, da bodo trajali dlje kot PVC.

Razmišljate o nakupu lesenih oken in bi želeli vedeti več o njihovi energetski učinkovitosti, ekologiji in prihrankih pri stroških? Potem nikar ne odlašajte in se obrnite na nas. Z veseljem vam bomo pomagali ter svetovali pri vaši izbiri lesenih oken.

Komentarji za to objavo so zaprti.