čiščenje okna - predpriprava

Ali je potrebno lesena okna čistiti pogosteje?

Skrb za dom in čistočo prinaša tudi nekaj dela. Pri nakupu oken se morda sprašujete – ali pa bo potrebno lesena okna še redneje čistiti?

Pomivanje in čiščenje oken – prijetno opravilo ali zoprn opravek

Pomivanje oken je eno od gospodinjskih opravil, ki se ga dostikrat premikamo iz dneva v dan, včasih čakamo celo pravo vreme. Dostikrat se razlog za odlašanje skriva tudi v tem, ker nam ne glede na vloženi čas čiščenja ob prvem sončnem žarku spet zazdi vse skupaj nesmiselno, ker vidimo lise in zamazane črte od čistila in smeri brisanja s krpo. Kljub trudu in vsemu razgibavanju in spet okna niso popolna.

Bi kupili lesena okna pa se bojite, da bo z njimi preveč dela, ko jih boste morali čistiti?

Odgovor je preprost: ne, nikakor ne boste imeli z njimi več dela. Da vas rešimo nadloge čiščenja lesenih, smo pripravili pregled čistilnih metod za lesena okna.

Čistite lahko naravno, vse kar iz domače shrambe

Doma zagotovo najdete nekaj ključnih sestavin za domače čiščenje lesenih oken. Poiščite kislino – lahko se odločite za kis ali pa limonin sok. Primešajte še malo alkoholnega vira – sedaj imamo doma vsi razkužila, lahko pa izberete tudi malo domačega žganja ali vodke. Dodajte kapljico čistila za posodo in morda še kapljico eteričnega olja, najbolje limone. Primešajte vodo in prilijte v pršilno stekleničko. S tem popršite okna in jih obrišite.

Pozabite na časopisni papir in posebne pripomočke

Babice so nas učile, da pri čiščenju lesenih oken pomečkamo časopisni papir in z njim prebrišemo okna. Pomislite, koliko barvil je na časopisnem papirju, kar pravzaprav razmazujemo po steklu. V starih časih je bil papir drugačen, recilkiran, nepovoščen in tudi ne barvo tiskan.

Ne potrebujete pa niti posebnih pripomočkov, raznovrstnih omel in ščetk. Redno menjajte krpe pri čiščenju oken, po čiščenju pa vse skupaj operite v pralnem stroju. Tako boste tako kot ste bili pri nakupu lesenih oken, tudi pri njihovem čiščenju prijazni do okolja in trajnostno naravnani.

Komentarji za to objavo so zaprti.