Lesena okna Šemrl

Ali je vlaga znak, da morate menjati okna?

Ko se na notranji strani okna nabere vlaga, je to lahko znak, da vaša okna propadajo. Če opazite kondenz ali plesen v oknu in/ali če se na okenski polici nabira vlaga, potem ste lahko nekoliko zaskrbljeni in je lahko morda res potrebno menjati okna.

Težave z vlago – ali so kriva okna?

Težave z vlago se običajno pojavijo v obliki rosenja med okenskimi stekli ali kondenzacije na strani okna, ki gleda na notranjost vašega doma. Okna z dvojnimi stekli so pritrjena s posebnim tesnilom, ki se sčasoma lahko otrdi in zato razpoka. Zlasti pri vinilnih oknih se okenski okvir v vročini širi in v hladnejših mesecih krči. Ta vzorec raztezanja in krčenja povzroči, da se to tesnilo razpoči, kar ima za posledico vlago in nenazadnje tisto, kar povzroča propadajoče okno.

prepih okna menjava šemrl

Če imate te težave, lahko pred zamenjavo oken poskusite nekaj stvari urediti sami. Prepričajte se, da imate v prostoru pod svojim domom urejeno odvajanje vode in vlage, drenažo. Vaša celotna hiša mora delovati proti mrzlemu zraku in vdorom, ki se dvigata od tal spodaj. Med kuhanjem, prhanjem in pranjem perila pravilno, ustrezno, predvsem redno in zadostno prezračujte. Če ga imate, uporabite razvlaževalnik zraka in ga, če imate žaluzije, nastavite navzgor, da zrak kroži proti oknu. Če ste preizkusili te rešitve in še vedno opazite vlago v oknih, je morda čas, da okna vseeno zamenjate.

Potrebna bo menjati okna, kaj pa sedaj?

Izračun stroškov za nova okna je lahko zapleten, saj obstaja nekaj dejavnikov, ki prispevajo k končni ceni. Stroški zamenjave oken se razlikujejo glede na velikost, količino potrebnih oken, izbran slog, material in kakovost. Pomembno je, da veste, kaj iščete, preden začnete klicati izvajalce.

Običajno so okenski okvirji izdelani iz lesa ali vinila. Cenejši od lesa so vinilni okvirji. Leseni okvirji so ponavadi dražji, vendar dolgoročno smiselnejši.

Če potrebujete nasvet, preden načrtujete menjati okna, nas lahko kontaktirate.

Komentarji za to objavo so zaprti.