prezračevanje notranjih prostorov

Ali veste, kako pomembno je prezračevaje notranjih prostorov za vaše zdravje?

Ljudje kar precej svojega časa preživimo v zaprtih prostorih, stik z zunanjim svetom pa v tem času ohranjamo prek oken. Skozi okna uživamo razgled na okolico, seveda pa tudi reguliramo prehod zraka, torej prezračujemo.

Pomembno je namreč vzdrževati primerno stanje v prostorih, v katerih se nahajamo, ki naj imajo primerno raven kisika, ustrezno temperaturo in stopnjo vlage.

Redno odpiranje oken ima pozitiven vpliv na zdravje

Prezračevanje prostorov z odpiranjem oken je eden od pomembnih načinov, s katerim najenostavneje zmanjšamo števila mikroorganizmov v zraku prostora.

Z odpiranjem oken, najbolje na prepih, najučinkoviteje poskrbimo za zamenjavo zraka. V prostor spustimo svež zrak iz zunanjega okolja, iz prostora pa izpustimo zrak s povišanimi koncentracijami CO2 (zaradi izdihavanja), vlage, temperature in mikroorganizmov. Prezračevanje prostorov je ključnega pomena za preprečevanje širjenja obolenj. Vsako prezračevanje (skozi odprta okna, mehansko prezračevanje ali mehansko prezračevanje z vračanjem toplote) zmanjšuje število mikroorganizmov v notranjem zraku.

Kje je bolj onesnažen zrak?

Skrbeti morate, da je raven vlage v prostoru med 40% in 60%. V tem področju je neugodno, da bi se obdržali virusi, bakterije, glive in pršice. S tem se zmanjša pojavnost alergij in astme, predvsem pa se znatno manj širijo okužbe dihal. Ko razmišljamo o onesnaženem zraku, si verjetno zamislimo temno nebo s smogom, avtomobilske izpuhe in dimnike, ki spuščajo umazanijo v zrak. Vendar je ugotovljeno, da zrak v vašem domu pogosto vsebuje več strupov kot zunanji zrak.

Prezračevanje je tako zelo pomemben del vaše skrbi za zdravje. Energetsko učinkovita lesena okna vam lahko pri tem reguliranju zelo pomagajo. Preverite možnosti subvencije pri EKO SKLADU tukaj.

Navdih po prispevku in članku.

Komentarji za to objavo so zaprti.