čiščenje lesenih oken

Čiščenje lesenih oken

Vam čiščenje oken predstavlja prijeten opravek ali napor? Ko vidimo, kako smo očistili prostor, v katerem živimo, to vodi do nižje ravni stresnega hormona kortizola in do dobrega počutja.

Star pregovor pravi, da ko čistimo svoje prostore, pravzaprav počistimo svoje podstrešje v glavi, kar pa je vedno dobrodošlo, kajne?


Nekaj nasvetov, kako se lotiti čiščenja oken:

  1. korak: Očistite prah z oken in okenskih okvirjev. Tako boste med čiščenjem preprečili širjenje prahu okoli okna.
  2. korak: Okvire oken očistite s toplo milnico. Poskrbite, da jih nato posušite, še posebej, če so leseni ali kovinski. Bodite posebno pozorni na točke dotika, kot sta dno krila in ključavnica. Ta območja se običajno dodatno umažejo.
  3. korak: Vizualno preglejte okna. Ko čistite okna, si vzemite trenutek, da jih natančno pregledate (znotraj in zunaj), da se prepričate, da so v dobrem stanju.
  4. korak: Očistite police. S pomočjo nastavka za cev za vakuumsko sesanje posrkajte prah, umazanijo ali drobtine v pragu.
  5. korak: Očistite steklo. Za čiščenje samih oken uporabite krpo iz mikrovlaken in čistilo za okna.
  6. korak: Očistite zavese. Če so vaše zavese prašne, jih očistite z nastavkom za dolgi doseg vakuuma, tako da začnete od zgoraj in se spuščate. Odvisno od tkanine jih boste morda lahko očistili s paro ali celo postavili v podložko na občutljivi nastavitvi. Preverite nalepko za nego na zavesah za navodila za strojno pranje / sušenje.
  7. korak: Očistite žaluzije. Rolete se zaprašijo in jih je treba redno čistiti. Za čiščenje senčil lahko uporabite staro nogavico in mešanico kisa in vode: 50/50. Preprosto položite roko v nogavico, razpršite čistilno raztopino na nogavico in s prsti potegnite po lamelah žaluzije. To v enem zamahu odstrani prah in umazanijo!

Pozabite na časopisni papir in posebne pripomočke

Babice so nas učile, da pri čiščenju lesenih oken pomečkamo časopisni papir in z njim prebrišemo okna. Pomislite, koliko barvil je na časopisnem papirju, kar pravzaprav razmazujemo po steklu. V starih časih je bil papir drugačen, recikliran, nepovoščen in tudi ne barvo tiskan.

Ne potrebujete pa niti posebnih pripomočkov, raznovrstnih omel in ščetk. Redno menjajte krpe pri čiščenju oken, po čiščenju pa vse skupaj operite v pralnem stroju. Tako boste tako kot ste bili pri nakupu lesenih oken, tudi pri njihovem čiščenju prijazni do okolja in trajnostno naravnan.

okna in nasveti za čiščenje
Komentarji za to objavo so zaprti.