prepih okna menjava šemrl

Kako poskrbeti, da bodo lesena okna imela pravo zatesnitev?

Naj bo to poleti ali pozimi – ko je v vašem domu prepih, to ni prijetno. Vzrok so pogosto puščajoča okna. Kajti le, ko bodo vaša lesena okna pravilno zatesnjena, bo v vašem stanovanju prijetno in toplo (poleti hladno). Najprej preverite, ali so okenska krila pravilno montirana.

Kako na hitro prekriti, kadar okna ne tesnijo?

V tem primeru pokličite mizarja ali izvajalca, ki bo poskrbel za zadevo. Če pa so krivi okenski okviri, lahko tesnjenje opravite sami. Majhen trik pomaga ugotoviti puščanje oken: prižgite svečo ali vžigalnik in opazujte, iz katere smeri prihajajo sunki vetra in kako se plamen premika. Za tesnjenje lesenih oken lahko uporabite tesnilne trakove, ki so samolepilni in se vstavijo v razpoke lesenih okvirjev.

Tako imenovani tesnilni trakovi iz pene so poceni v vsaki prodajalni strojne opreme, gumijasta tesnila so nekoliko dražja in kakovostnejša. Pritrditev tesnilnih trakov je zelo enostavna. Če želite predhodno določiti pravilno velikost razpok, lahko v odprtine preizkusite nekaj papirja ali klobučevine.

Druga možnost tesnjenja je akril: z akrilom lahko zelo dobro popravimo majhne razpoke in utore. Tekočino vbrizgajte v utore, nato pa čeznje položite list plastike in zaprite okna. Po približno enem dnevu je akril trd in lesena okna so spet izjemno tesna. Vse grde lise ali tako imenovane akrilne vršičke lahko enostavno odstranite z nožem. V nasprotju s tesnilnimi trakovi, ki se hitro obrabijo in jih je zato treba vsako leto zamenjati, akrilna tesnila trajajo dlje in so robustnejša.

Ali imate težave z okni, ste pa v najemu?

Če po preselitvi v najeto stanovanje nenadoma ugotovite, da vam puščajo lesena okna, o tem takoj obvestite svojega najemodajalca. Z lastnikom stanovanja se je treba vedno pogovoriti o samostojnem delu in prenovi. Ne samo, da najemodajalec dela ne odobri. Možno je tudi, da je najemodajalec želel okna vseeno ponovno zatesniti ali celo okna zamenjati. Da boste lahko prepričani, da prepih ne bo predstavljal težav pred selitvijo v novo stanovanje, je priporočljivo, da pri ogledu dovolj dobro preverite tudi okna. Vzemite si čas in si oglejte, kako se okna zaprejo, ko obiščete najemniško stanovanje!

Za trajno rešitev – menjajte okna!

Nizkocenovna, nekakovostna okna niso dobra, niti dolgoročna naložba. Energijsko učinkovita, vzdržljiva lesena okna z nizkim vzdrževanjem vam bodo prihranila energijo, povečala raven udobja in zmanjšala zunanji hrup v vašem domu. Investirajte v vaš dom in s tem tudi v počutje.

Na voljo smo vam za pogovor, nasvet in tudi ponudbo, kontaktirajte nas!

Komentarji za to objavo so zaprti.