Čiščenje lesenih oken

Kako najhitreje očistimo lesena okna?

Kljub zimi nam vreme kakšen dan postreže tudi s kar nekaj stopinjami nad ničlo in sončnimi žarki. Takšni dnevi so idealna priložnost, da naša lesena okna očistimo in odstranimo vso nesnago, ki so jo prinesli slabo vreme, veter in padavine. Tukaj je nekaj nasvetov, kako lesena okna hitro in učinkovito očistimo, ne da bi se predolgo zadrževali na mrazu.

Zakaj bi čakali na pomlad, če lahko okna vseh nečistoč, ki so se nabrala v zadnjih mrzlih mesecih, očistimo že zdaj in si tako pri prihodnjem čiščenju prihranimo kar nekaj dela?

Za čiščenje okenskih okvirjev bomo potrebovali:

 • sprej steklenico
 • tekočina pomivanje šip in tekočino za pomivanje posode
 • krpo iz mikrovlaken

Na srečo čiščenje okenskih okvirjev ne rabi biti preveč težka in zamudna naloga. Zato je to opravilo treba kar se da enostavno opraviti v enem postopku čiščenja.

Najprej obrišemo okna s suho krpo iz mikrovlaken, da odstranimo prah. Če imamo na oknih še vedno ostanke prahu, lahko nadaljujemo z naslednjimi koraki:

 • V steklenici s pršilom zmešamo nekaj kapljic tekočine za pomivanje posode s toplo vodo.
 • Nanesimo raztopino na krpo iz mikrovlaken, da bo dobro navlažena. Opomba: pri lesenih okenskih okvirjih je še posebej pomembno, da čistilo nanesemo na krpo, ne pa tudi na okvir.
 • Nežno obrišemo okensko polico in okvir. Pri trdovratnejših madežih lesenega okvirja ne smemo dodatno vlažiti, pač pa s konicami prstov na krpo samo dodamo malo pritiska.
 • Ko s čistilom za čiščenje stekel očistimo še ta del okna, vse skupaj skrbno obrišemo s suho krpo iz mikrovlaken.
 • Zdaj, ko so okenska stekla in okvirji čisti, to vzdržujemo z rutinskim čiščenjem tedensko, ali na dva tedna.

Čiščenje lesenih oken

Kako očistimo okenske steze?

Saj veste, kako je. Tudi če okna čez zimo zelo malo odpiramo (hitro prezračevanje) bodo umazanija, prah in insekti našli pot v naše okenske steze. Zaradi tega moramo za slednje poskrbeti vsako pomlad, idealno pa je seveda, če jih temeljito očistimo vsaj tri krat na leto.

Če se umazanija ali prah v naših okenskih stezah ni zlepila s podlago, lahko za čiščenje uporabimo sesalec z najožjim nastavkom za sesanje. Za odstranjevanje trdovratne umazanije pa bomo potrebovali:

 • Mešanico kisa in sode bikarbone
 • Staro zobno ščetko ali kaj podobnega
 • Vlažno krpo ali čistilne robčke za enkratno uporabo
 • Plastičen nož ali drug podobni predmet

Najprej pripravimo zmes iz sode bikarbone in kisa. Zmešamo nekaj žlic sode bikarbone in samo toliko kisa, da dobimo gosto, ne preveč tekočo zmes. Nanesemo jo na umazano površino in pustimo nekaj časa, da začne delovati. Ko je umazanija dovolj zmehčana uporabimo vlažno krpo ali čistilne robčke za enkratno uporabo, da odstranimo umazanijo.

Krpice za enkratno uporabo (ali vlažno krpo, če je dovolj tanka) ovijemo okoli plastičnega noža in z njim temeljito očistimo še vse kote, razpoke in vogale.

Čiščenje lesenih oken

Da v bodoče ne bomo imeli toliko dela, vsak teden namenimo nekaj minut čiščenju okenskih polic in tirov. Skupni učinek bo dolgoročno pozitivno vplival na videz in ohranjanje kakovosti naših oken.

Želite vedeti več o lesenih oknih, ali morda potrebujete nasvet ali pomoč pri že kupljenih? Obrnite se na nas, z veseljem vam bomo pomagali.

 

 

 

 

 

Navdih za članek smo dobili v tej vsebini.

Komentarji za to objavo so zaprti.