eko sklad šemrl

Kako prepoznati, da so lesena okna neuporabna in potrebna menjave?

Lesna gniloba je slaba novica za lesena okna, saj sproža okužbe s škodljivci. To omogoča razmnoževanje gliv (plesni ali plesni) in goji bakterije. Verjetneje je, da se bo to zgodilo na območjih vašega doma, kjer je največ vlage. Okenski leseni okvirji pa so zagotovo na vrhu seznama.

Lesena okna in vrata so odgovorna za preprečevanje dežja, toče, nevihte, snega, UV žarkov, zmrzali in vlage. Zato jih tudi vremenske razmere najbolj prizadenejo. Glede na to, kako občutljiv je lahko tudi obdelan les po določenem času, prepoznajte znake gnitja lesa in zamenjajte okna, preden postanejo žarišče škode.

Prepih pri zaprtih oknih in vratih

Če je okno zaprto, vendar še vedno čutite piš od zunaj, to pomeni, da nekje obstaja reža, skozi katero vlek vstopi. Ob predpostavki, da se to še ni zgodilo poprej, je zelo verjetno, da so zdaj nastale v lesenem okenskem okvirju vrzeli. Les bi se lahko tudi skrčil dovolj, da bi ustvaril vrzel med zajemajočo steno in okvirjem. V tem primeru lahko popravite lesena okna ali jih preprosto zamenjate z novimi. Za dodatno zaščito vašega doma lahko poiščete tudi dobavitelja varnostnega zaslona.

Lesena okna – občutite jih

Leseni okvirji naj bi bili predvsem trdni, bolj kot lepi. Če je na otip mehak, je to znak gnitja lesa. Če želite potrditi svoj sum, z le malo sile pritisnite rob noža na leseni okvir. Preverite, ali se pogrezne, in če gre, potrebujete nova lesena okna. Poskrbite, da boste pravilno izbrali, upoštevajoč potrebe vašega doma in lokalne vremenske razmere. Glede na slog vašega doma in lokalno vreme se boste morda želeli odločiti za drug material, ki ni les, za vaš naslednji sklop okvirjev.

Upravljanje oken

Les naj bi se tekom letnih časov nabreknil in se skrčil, odvisno od razpoložljivosti vlage in temperature. Vendar je to tudi razlog, da so lesena okna v starih časih tako hitro gnila.

Vsi sodobni izdelki iz lesa pa naj bi bili pravilno in redno zatesnjeni, da preprečijo zadrževanje vlage in izhlapevanje, da bi jih sčasoma uničili.

Če je okna težko zapreti ali odpreti, kar se razlikuje tudi glede na vremenske razmere, je to pokazatelj dejstva, da tesnila ni več in je v les vdrla vlaga.

Ko lahko vidno opazite škodo v obliki močnega otekanja, razpokanja in izkrivljanja prvotne oblike, je leseni okvir že v zelo napredni fazi gnitja. V takih primerih čim prej pokličite strokovnjake za zamenjavo oken, da preprečite širjenje škodljivcev na druge okenske okvire in leseno pohištvo v vašem domu.

Navdih.

Komentarji za to objavo so zaprti.