lesena okna jeseni

Kako vedeti, če morate letos zamenjati okna?

Tudi okna najboljše kakovosti ne bodo trajala večno, okna z dvojno zasteklitvijo pa bodo trajala (v povprečju) približno 15 – 20 let, potem pa bo potrebna menjava. Na to vpliva več dejavnikov, na primer kako dobro so vzdrževani, vremenske razmere in vrsto materiala okvirja, ki ga izberete.

Ko oken ni mogoče popraviti, jih morate zamenjati. Naslednji 3 znaki so močan pokazatelj, da potrebujete nova okna v kratkem.

Okna so vidno dotrajana

Znaki gnitja ali upogibanja na oknih ali okvare dvojnih stekel so veliki kazalniki, da jih morate zamenjati.

Zlasti lesene okenske okvirje je težko vzdrževati v dobrem stanju. Težava je v tem, da je, ko se gniloba usede v les, zelo težko ustaviti razpadanje in ostati na njem. Dež postane nočna mora in morda se vam bo zdelo preveč težko popraviti okno, da bo še vedno videti dobro in svoje delo opravlja pravilno. Seveda, če ga preprosto pustite, se bo gniloba le poslabšala, okno pa bo težje odpreti ali zapreti.

Okna uPVC slabe kakovosti se lahko sčasoma obarvajo in ko se toploto razširijo, se lahko deformirajo. Če vaša dvojna zasteklitev ne uspe, boste morda opazili puščanje vode, kondenzacijo, razpoke, odrezke, luknje in praske ter težave pri uravnavanju temperature v vašem domu

Računi za energijo so visoki

Stara ali neučinkovita okna lahko pomembno vplivajo na izolacijo vašega doma in lahko povzročijo visoke račune za energijo. Več toplote, ki lahko uide iz vašega doma, več boste porabili za ogrevanje centralnega ogrevanja, enako velja za uporabo klimatske naprave. To lahko preverite tako, da stojite ob oknih in preverite, ali je hladneje kot preostali del sobe. Če je steklo hladno na dotik, je zelo verjetno, da zapravljate energijo. Prav tako morate poiskati vrzeli v okvirju.

Starejša okna so pogosto enokrilna in zato bolj občutljiva na puščanje. Za zmanjšanje toplotnih izgub je zelo dobro vlagati v dvojno zasteklitev z argonskim plinom in steklom z nizko emisijo (LoE).

prepih okna menjava šemrl

Okna prepuščajo vlago in prepih – najočitnejši znak za potrebno menjavo

Okna so tam, da svetloba prehaja v vaš dom, kajne? No, ta čudovit učinek lahko uničite, če v okna z dvojno zasteklitvijo pride vlaga med stekla ali če se v notranjosti začne kopičiti kondenz.

Da, kondenz lahko obrišete, vendar to hitro postane nadležno in pogosto pomeni, da se na notranji strani okvirja pojavi tudi plesen. In meglice ali vlage v okenskem steklu ni mogoče razrešiti, preprosto se bo zadrževala tam in zatemnila vaš pogled ter ovirala svetlobo.

Te težave se običajno pojavijo, ko tesnila odpadejo ali če okno sploh ni bilo pravilno nameščeno. Najslabši scenarij je, ko okno dejansko začne puščati, na notranji strani pa imate bazene vode.

V vseh teh primerih je verjetno najcenejša možnost preprosto zamenjati okno, saj so popravila lahko zelo draga, če tesnila na drugih steklih ne uspejo in se celoten cikel začne znova.

Komentarji za to objavo so zaprti.