Lesena okna Šemrl

Kako vemo, kdaj je potrebno zamenjati lesena okna?

Če lesena okna primerno čistimo in negujemo, bodo brez težav imela zelo dolgo življenjsko dobo. Morda vas bo presenetilo dejstvo, da imajo lahko lesena okna garantirano daljšo življenjsko dobo, kot jih ponujajo okna iz UPVC materialov. Kljub temu pa tudi za lesena okna pride čas, ko jih je potrebno zamenjati. Kdaj in kako, vam razkrivamo v spodnji vsebini.

Če ste opazili, da so vaša lesena okna zaradi starosti, pomanjkanja vzdrževanja ali izpostavljenosti ekstremnim vremenskim razmeram začela izgubljati svojo kakovost in ne nudijo več zaščite kot ste je od njih vajeni, potem je najbrž prišel čas, da jih zamenjate. A če niste prepričani, da je res prišel ta čas, je tukaj nekaj očitnih znakov, da so lesena okna dotrajana:

Vidno gnitje lesa in barva, ki se lušči: Sčasoma les zaradi izpostavljenosti najrazličnejšim vremenskim razmeram izgubi sposobnost odbijanja vlage. Zato bo od tega trenutka naprej začel vidno razpadati, barva pa se bo začela aktivno ločiti od lesa.

Okna se ne zapirajo ali odpirajo več pravilno: To je po navadi posledica vlage, ki jo je les v večjih količinah vpil vase. Morda se vam zgodi celo to, da se kakšno okno sploh ne bo dalo odprti, saj se je les znatno razširil.

Okna dejansko prepuščajo vodo:  Les, ki obkroža steklo ali zapečatene enote okna, se je morda razpadel do te mere, da voda lahko najde pot do notranje strani.

Plesen: Nastajanje plesni okoli vogalov ali robov okna je znak, da ne zadržujejo zunanjih vplivov.

 

Lesena okna Šemrl

 

Zakaj bi morali zamenjati lesena okna?

  • Če po tudi zgoraj navedenih znakih vidite, da vaša okna potrebujejo zamenjavo, to pomeni tudi to, da bodo v takšnem stanju kot so znatno vplivala tudi na energijsko učinkovitost vaše celotne hiše.
  • Centralno ogrevanje bo moralo delovati z večjo jakostjo, da bo nadomestilo uhanje toplote, vlaga, ki prihaja v notranjost, pa bo ustvarila vlago in posledično nastanek nove plesni.
  • Zvočna izolacija je lahko precej slabša, ker okna ne uspete zapreti tako tesno, kot bi ga morali. Zato bodo promet in ostali zunanji glasovi v hiši ali stanovanju veliko bolj slišni.
  • Lesena okna, ki so že zelo dotrajana pomenijo tudi potencialno varnostno tveganje, saj je takšna iz zunanje strani s silo lažje premakniti in vlomiti v hišo ali stanovanje.

 

Lesena okna Šemrl

 

Kako pogosto je potrebno zamenjati lesena okna?

Pogostost zamenjave lesenih oken je odvisna od kakovosti nameščenih oken in njihovega vzdrževanja. Včasih lahko na pogostost zamenjave oken vplivajo tudi ekstremne vremenske razmere, ki na vaši hiši vsako leto puščajo vidne posledice.

Velika razlika je namreč, ali na primer živite na področju za katerega so značilna obdobja močnih vetrov z veliko dežja, ali pa je vreme kjer živite sicer spremenljivo, a ne prihaja do ekstremnih razmer. V slednjem primeru so vaša lesena okna že zaradi lokacije vašega doma veliko bolj zaščitena pred vremenskimi vplivi in ​​erozijo, kot v prvem primeru.

Na splošno se podjetja, ki se ukvarjamo s proizvodnjo in/ali prodajo lesenih oken strinjamo, da bi morala nova, kakovostna lesena okna trajati od 15 do 20 let in ne povzročati težav. Večina podjetij, ki ponuja lesena okna, dejansko tudi zagotavlja garancijo življenjske dobe lesenih oken za 20-25 let.

Kljub dejstvu, da se za večino lesenih oken pričakuje tako dolga življenjska doba, to še ne pomeni, da preprosto kupite katero koli leseno okno in nimate težav. Bistvenega pomena je namreč, da kupite preverjeno kakovostna okna primerna stilu in lokaciji vašega doma (vremenski vplivi) ter upoštevate navodila za vzdrževanje. Na ta način boste zagotovili, da bodo vaša okna dolgotrajna in da se izognili težavam, kot so prepustnost, vlaga, plesen in podobno.

Želite vedeti več o lesenih oknih, ali morda potrebujete nasvet ali pomoč pri že kupljenih? Obrnite se na nas, z veseljem vam bomo pomagali.

 

 

 

 

 

 

Navdih za članek smo dobili v tej vsebini.

 

 

Komentarji za to objavo so zaprti.