Smrekov les

Kateri les uporabljamo pri izdelavi Šemrl lesenih oken in vrat? 2. del

Smreka (znanstveno ime Picea) je rod v družini borovk. Obsega okrog 35 vednozelenih vrst iglastih dreves. V kraju Raduše, ki leži v občini Slovenj Gradec, je pred leti stala najdebelejša smreka v Sloveniji, merila je kar 555 cm. Največja smreka raste na Pohorju. Visoka je preko 62 m in ima obseg okoli 340 cm.

Značilnosti smrekovega lesa

Les smreke je svetlo rumenkaste barve po celotni prostornini debla. Beljava in jedrovina se barvno ne ločita. Poskobljan les ima vonj po smoli, pogosto pa se pojavljajo tudi smolni žepki. Od lesa jelke (Abies Alba) se loči le po vsebnosti smolnih kanalov, ki jih jelka nima.

Razširjenost

Smreka je močno razširjena po vsej Evropi. Na vzhodu sega od Finske do Karpatov, južna meja je na Balkanu in v Pirenejih, zahodna v osrednji Franciji, na severu pa sega visoko na sever Skandinavije. V Sloveniji je njeno pravo naravno rastišče le gorski svet od Pohorja do Julijskih Alp in v mraziščih dinarsko-kraškega sveta.

Uporabnost

Je zelo prilagodljiva drevesna vrsta in jo je mogoče najti tako v nižinah kot tudi na zgornji gozdni meji. Doseže več kot 40 m višine in 1 m premera. Veje ima vretenčasto razporejene po deblu. Razvije plitev koreninski sistem, 30 do 35 cm globoko. Gospodarsko zrelost doseže med 70. in 120. letom, najpogosteje se jo uporablja v gradbeništvu, pohištveni in papirni industriji ter za izdelavo glasbil.

Leseno stavbno pohištvo Šemrl

Les je dar narave, ki je prijazen okolju in v vašem domu ustvarja toplino ter domačnost. V mizarstvu Šemrl sledimo najnovejšim trendom in iščemo nove rešitve, kako izdelati kvalitetno energetsko varčno stavbno pohištvo z dolgo življenjsko dobo in minimalnim vzdrževanjem. Prizadevamo si za novo, trajno kvaliteto bivanja. Naše izdelke zaznamuje visoka energetska učinkovitost, kakovost materialov in estetski videz. Lesena okna in vrata Šemrl so pogosto izdelana ravno iz visokokakovostnega smrekovega lesa.

Oglejte si naše profile oken, tudi iz smreke.

Vir_1

Vir_2

Komentarji za to objavo so zaprti.