macesnov les za lesena okna

Kateri les uporabljamo pri izdelavi Šemrl lesenih oken?

Naši profili lesenih oken so narejeni predvsem iz dolžinsko nespojenega lepljenca smreke ali macesna. Tokrat bo govora o macesnu!


Les iz macesna

Macesen (Larix decidua) je naš edini iglavec, ki pozimi odvrže iglice. Jeseni, preden iglice odpadejo, so macesni na daleč vidni po svoji značilni zlato rumeni barvi, ki krasi gorske gozdove. Sprehod skozi macesnov gozd je nekaj posebnega. Krošnje prepuščajo veliko svetlobe, zato je tak gozd svetel, po tleh pa so macesnove iglice, ki naredijo vsak korak prijetno mehak
Povprečna starost macesna se ocenjuje na 700 let. Macesen uspeva v gorskem svetu, do 2000 metrov nad morjem, v vlažnem in hladnem podnebju, podlaga pa mora biti kamnita.


Macesen zraste do 40 m visoko in doseže premer do 1,5 m. Deblo je ravno. Skorja je v mladosti gladka, s staranjem pa postane vzdolžno razbrazdana. Na zunaj je sive do sivorjave barve, v notranjosti pa rjavkaste do karminsko rdeče. Gostota macesnovega lesa znaša od 450 do 650 kg/m3.

Široka uporaba in kakovost

Macesnov les je izjemno cenjen in zato tudi uporabljen. Je gost, težak in trpežen, zato iz njega izdelujejo več vrst obstojnih izdelkov. Njegova obdelava je zaradi tovrstnih značilnosti dokaj zahtevna, prav tako pa vsebuje tudi velike količine smole. Uporablja se v gradbeništvu, za izdelavo čolnov, električnih drogov in železniških pragov, za notranjo opremo in stavbno pohištvo, od vhodnih in garažnih vrat do vse vrste oken, za furnir, sode, korita, silose in še bi lahko naštevali. Visokokakovostnega macesnovega lesa se s hvaležnostjo in pridom poslužujemo tudi v mizarstvu Šemrl.

Oglejte si naše profile oken, tudi iz macesna.


Vir za prispevek.

Komentarji za to objavo so zaprti.