Lesena okna Šemrl

Kdaj moramo menjati stara okna za nova?

Nič ni večno, tudi okna najboljše kakovosti ne bodo trajala večno. Okna z dvojno zasteklitvijo optimalno služijo svojemu namenu približno 15 – 20 let, potem pa je potrebna menjava. Na to vpliva več dejavnikov, na primer kako dobro so bila vzdrževana, kakšne so bile v teh letih vremenske razmere in iz katerega lesa so narejena.

Ko oken ni mogoče popraviti, jih morate zamenjati. Alarmantni znaki so sledeči:

Okna so vidno dotrajana

Znaki gnitja ali upogibanja na oknih ali okvare dvojnih stekel so veliki kazalniki, da jih morate zamenjati.

Lesene okenske okvirje je težko vzdrževati v dobrem stanju kar v nedogled. Težava je v tem, da ko se gniloba usede v dotrajan les, je zelo težko ustaviti razpadanje okvirja. Dež in drugi zunanji dejavniki postanejo nočna mora, običajno je tako okno tudi težje odpreti ali zapreti.

PVC okna slabe kakovosti se lahko sčasoma obarvajo in če se toplotno razširijo, se lahko deformirajo. Morda boste pri starejših oknih opazili puščanje vode, kondenzacijo, razpoke, luščenje, luknje in praske ter težave pri uravnavanju temperature v vašem domu. Vse to je znak za menjavo oken.

Na kaj paziti, ko izbirate okna?

Računi za ogrevanje gredo v nebo

Stara in neučinkovita okna lahko pomembno vplivajo na izolacijo vašega doma in lahko povzročijo visoke račune za energijo. Več toplote, ki lahko uide iz vašega doma, več boste porabili za ogrevanje prostorov, enako velja za uporabo klimatske naprave poleti. To lahko preverite tako, da stojite ob oknih in preverite, ali je ta del sobe hladnejši oziroma toplejši kot preostali deli sobe. Če je steklo hladno na dotik, je zelo verjetno, da zapravljate energijo.

Starejša okna so pogosto enokrilna in zato bolj občutljiva na popuščanje. Za zmanjšanje toplotnih izgub je zelo dobro vlagati v dvojno oziroma troslojno zasteklitev z argonskim plinom in steklom z nizko emisijo (LoE).

kondenzacija

Najočitnejša znaka za menjavo sta vlaga in prepih

Okna so tam, da svetloba prehaja v vaš dom, kajne? No, ta čudovit učinek lahko uničite, če v okna z dvojno zasteklitvijo pride vlaga med stekla ali če se v notranjosti začne kopičiti kondenz.

Te težave se običajno pojavijo, ko tesnila odpadejo ali če okno sploh ni bilo pravilno nameščeno. Najslabši scenarij je, ko okno dejansko začne puščati, na notranji strani pa imate bazene vode.

V vseh teh primerih je verjetno najcenejša možnost preprosto zamenjati okno, saj so popravila lahko zelo draga, če tesnila na drugih steklih ne uspejo in se celoten cikel začne znova. Preverite naše reference tukaj.

Komentarji za to objavo so zaprti.