Čiščenje lesenih oken

Letno vzdrževanje lesenih oken

Pri nakupu ali menjavi lesenih oken je včasih pomislek, kakšno skrb jim bo potrebno nameniti ob vzdrževanju. Že res, da bodo bolj trajnostna in kakovostna, a nekaj skrbi jim bo vseeno potrebno nameniti.

Kako pogosto je potrebno negovati lesena okna?

Na interval obnove površinske obdelave vpliva več dejavnikov: izpostavljenost vremenskim vplivom, mehanske poškodbe in tip površinske obdelave (svetla/temna). Priporočamo letno vzdrževanje in negovanje stavbnega pohištva s čistilnim setom. S pravilnim negovanjem in ustreznimi sredstvi lahko bistveno vplivate na obstojnost površinske obdelave in življenjsko dobo lesenega okna. Mikrorisi-razpoke na oknu povzročajo prodor vode na površino lesa, kar povzroča sivitev in razpad izdelka.

Specialno čistilo se nanese na krpo in odstrani umazanijo na oknu. S čistilnim mlekom pa se zapre mikrorazpoke in prepreči prodor vode, ki se od čistilnega mleka odbija. Čistilni set osveži barvo in vrne oknu sijaj.
K letnemu vzdrževanju spada tudi kontrola okovja. Priporočamo letno kontrolo okovja in mazanje gibljivih delov. Nekako najlažje je vse to opraviti tekom bolj toplih, torej poletnih mesecev.

čiščenje lesenih oken

Vzdrževanje oljenih izdelkov

Uporaba olja je primerna za zaščito stavbnega pohištva iz macesnovega lesa. Olje na stavbno pohištvo v procesu površinske obdelave naneseno dvakrat. Da bi ohranili lepoto oljene površine tudi po vgradnji, je potrebno nanos olja na oknih na zunanji strani obnoviti vsaj enkrat na leto. Na vremensko bolj izpostavljenih delih hiše je treba premaz po potrebi obnoviti tudi pogosteje. Pred nanosom je z oken treba očistiti prah in umazanijo. Olje se na lesena okna nanaša z bombažno krpo.

Čiščenje stekla na lesenih oknih

Takoj po vgradnji moramo iz steklene površine odstraniti eventualne sledove ometov ali cementnega mulja. V nasprotnem ti materiali s svojim alkalnim delovanjem lahko povzročijo nastanek razjed. Trdovratne umazanije, kot so ostanki katrana ali barve, odstranjujemo s pomočjo topil: špirit, aceton ali pralni bencin.

Pri uporabi topil moramo biti pazljivi, da ta ne pridejo v kontakt z robnim tesnjenjem izolacijskega stekla. Sicer pa umazanijo na steklu praviloma odstranimo s pomočjo blagega čistilnega sredstva in z običajnimi čistilnimi pripomočki (goba, umetna koža, čistila v razpršilih ipd). Če to ni mogoče, lahko poskusimo z zelo fino jekleno volno ali pa z običajnim polirnim sredstvom, ki se uporablja v gospodinjstvu.

Pomembno je, da ne uporabljamo pripomočkov kot so britvice, strgala ali podobno, saj lahko trajno poškodujemo stekleno površino (praske, raze). Za čiščenje stekla se nikoli ne smejo uporabljati čistila, ki bazirajo na lugih ali na kislinah. Posebej nevarna so čistila, ki so izdelana na osnovi fluorovodikove kisline. Oboje lahko poškoduje površino stekla ali pa kovinski nanos na njej.

Komentarji za to objavo so zaprti.