Lesena okna Šemrl

Letno vzdrževanje lesenih oken

Pri nakupu ali menjavi lesenih oken je včasih pomislek, kakšno skrb jim bo potrebno nameniti za vzdrževanje. Pri tem je pomembno, da bodo lesena okna mnogo trajnostenjša in kakovostnejša, nekaj skrbi pa jim je vseeno potrebno nameniti. Preberite si, čemu in kako se morate posvetiti.

Kako pogosto je potrebno negovati lesena okna?

Na interval obnove površinske obdelave vpliva več dejavnikov: izpostavljenost vremenskim vplivom, mehanske poškodbe in tip površinske obdelave ( svetla/temna). Priporočamo letno vzdrževanje in negovanje stavbnega pohištva s čistilnim setom. S pravilnim negovanjem in ustreznimi sredstvi lahko bistveno vplivate na obstojnost površinske obdelave in življenjsko dobo okna. Mikrorisi-razpoke na oknu povzročajo prodor vode na površino lesa, kar povzroča posivitve in propad izdelka. Specialno čistilo se nanese na krpo, ter odstrani umazanijo na oknu. S čistilnim mlekom pa se zapre mikrorazpoke in prepreči prodor vode, ki se od čistilnega mleka odbija. Čistilni set osveži barvo in vrne oknu sijaj. 

K letnemu vzdrževanju spada tudi kontrola okovja. Priporočamo letno kontrolo okovja in mazanje gibljivih delov.

Vzdrževanje oljenih izdelkov

Uporaba olja je primerna za zaščito stavbnega pohištva iz macesnovega lesa.

Olje na stavbno pohištvo v procesu površinske obdelave naneseno dvakrat. Da bi ohranili lepoto oljene površine tudi po vgradnji, je potrebno nanos olja na oknih na zunanji strani obnoviti vsaj enkrat na leto. Na vremensko bolj izpostavljenih delih hiše je treba premaz po potrebi obnoviti tudi pogosteje. Pred nanosom je z oken treba očistiti prah in umazanijo. Olje se na lesena okna nanaša z bombažno krpo.

Macesen vsebuje veliko smole. Zaradi vsebnosti smol je macesen odporen proti vremenskim vplivom. Pri oljenih površinah lesena površina ni zaprta, zato lahko smola pod vplivom sončnih žarkov izhaja na zunanjo površino. Ta pojav je pogojen z značilnostmi lesa kot surovine in ga ni mogoče preprečiti. Izhajanje smole na oljenih macesnovih oknih ni predmet reklamacije. Smolo pustimo, da se v hladnejših mesecih strdi, nato jo previdno odluščimo s površine lesa.

Čiščenje stekla na lesenih oknih

Takoj po vgradnji moramo iz steklene površine odstraniti eventualne sledove ometov ali cementnega mulja. V nasprotnem ti materiali s svojim alkalnim delovanjem lahko povzročijo nastanek razjed. Trdovratne umazanije, kot so ostanki katrana ali barve, odstranjujemo s pomočjo topil: špirit, aceton ali pralni bencin.

Pri uporabi topil moramo biti pazljivi, da ta ne pridejo v kontakt z robnim tesnjenjem izolacijskega stekla. Sicer pa umazanijo na steklu praviloma odstranimo s pomočjo blagega čistilnega sredstva in z običajnimi čistilnimi pripomočki (goba, umetna koža, čistila v razpršilih ipd). Če to ni mogoče, lahko poskusimo z zelo fino jekleno volno ali pa z običajnim polirnim sredstvom, ki se uporablja v gospodinjstvu.

Pomembno je, da ne uporabljamo pripomočkov kot so britvice, strgala ali podobno, saj lahko trajno poškodujemo stekleno površino (praske, raze). Za čiščenje stekla se nikoli ne smejo uporabljati čistila, ki bazirajo na lugih ali na kislinah. Posebej nevarna so čistila, ki so izdelana na osnovi fluorovodikove kisline. Oboje lahko poškoduje površino stekla ali pa kovinski nanos na njej.

Zračenje

Moderno okno odlikujejo odlični okenski profili, kakovostna tesnila in odlična toplotno zaščitna zasteklitev. Pri starih oknih rege med okvirjem in krilom na eni in okvirjem ter zidom na drugi strani nikoli niso bile popolnoma zatesnjene. Zato je bilo ob teh oknih neprestano kroženja zraka, ki je v nekem smislu istočasno pomenilo trajno zračenje prostorov.

Ker nova okna odlično tesnijo, ob njih ni kroženja zraka. Zaradi visoko toplotno zaščitne zasteklitve (nizek koeficient Ug), obstaja majhna razlika med temperaturo prostora in temperaturo na notranji strani stekla. Tudi zaradi tega je kroženje zraka ob oknu minimalno in zračenja prostorov preko zaprtega okna ni.

Tudi najkvalitetnejše izolacijsko steklo se bo orosilo, če bo v prostoru preveč vlage. V vsakem gospodinjstvu nastane ob kuhanju, kopanju in sušenju perila veliko vodne pare. Tudi človek preko dihanja doprinese k tej vlagi (med osem urnim spanjem ca.1 liter). Skupaj štiri člansko gospodinjstvo dnevno proizvede približno 10 litrov vode v obliki vodne pare.

Zaradi teh dodatnih količin vlage nastane v prostoru tolikšna relativna vlažnost, da lahko pride do kondenzacije. Zato se mora to odvečno vlago s pomočjo zračenja odstraniti. V nasprotnem sicer tvegamo, da bo vlaga v obliki plesni povzročila škodo na pohištvu ali na gradbenih elementih.

Zato moramo nova okna, pri katerih zaradi dobrega tesnjenja ni naravnega zračenja, redno odpirati. Priporoča se prezračevanje 2x dnevno po 10-15 minut. Okna Mizarstva Šemrl imajo vgrajeno okovje, ki omogoča režno prezračevanje, s čimer se izognemo prevelikemu rosenju in posledično nastanku plesni.

Komentarji za to objavo so zaprti.