MACESEN – sveti gral lesne industrije

Macesen je visoki iglavec z debelo skorjo, ki zraste do 40 m in ima premer tudi več kot 2 m. Povprečna starost macesna se ocenjuje na 700 let. Macesen uspeva v gorskem svetu, do 2000 metrov nad morjem, v vlažnem in hladnem podnebju, podlaga pa mora biti kamnita.

Eno redkih iglastih dreves, ki pozimi odvrže iglice

Macesnov les je izjemno cenjen i zato tudi uporabljen. Je gost, težak in trpežen, zato iz njega izdelujejo več vrst obstojnih izdelkov. Njegova obdelava je zaradi tovrstnih značilnosti dokaj zahtevna, prav tako pa vsebuje tudi velike količine smole. Barva lesa se spreminja od rumeno bele do rdeče. Uporablja se v gradbeništvu, za izdelavo čolnov, električnih drogov in železniških pragov, za notranjo opremo in stavbno pohištvo, od vhodnih in garažnih vrat do vse vrste oken, za furnir, sode, korita, silose in še bi lahko naštevali. Visokokakovostnega macesnovega lesa se s hvaležnostjo in pridom poslužujemo tudi v mizarstvu Šemrl.

Kje najdemo največje?

V dolini Male Pišnice raste eden največjih macesnov pri nas. Po tem, ko mu je vihar odlomil približno 10 m vrha, je sedaj visok “le še” 22 m, deblo pa se ponaša z obsegom 4,22 m. Njegovo starost ocenjujejo med 800 in 1000 leti. Še dva velika macesna rasteta na pobočju Krofičke nad Logarsko dolino. Eden z obsegom 4,64 m in višino 29 m, drugi je enako visok, njegov obseg pa meri 4,35 m. Eden največjih evropskih macesnov raste na Južnem Tirolskem; visok je 28 m, njegov obseg pa znaša 8,28 m.


Vir_1: https://www.oda.si/oda-drevesu/macesen/
Vir_2: https://sl.wikipedia.org/wiki/Navadni_macesen

Komentarji za to objavo so zaprti.