zavese okna šemrl

Okna popestrijo zavese – kako jih najbolje izbrati za svoj dom?

Zavese so kot nakit za okna. Hkrati pa niso le čudovita popestritev, so tudi funkcionalna in lahko celo energetsko učinkovita opcija za vaš dom. Že odločitev za okna ni enostavna, dodaten nakup zaves pa tudi ni prav preprost. Za vas smo zbrali nekaj nasvetov, ki vam bodo pri tem pomagali.

Zavese po meri in naročilu ali jih izbrati kar iz police?

Pojdite na mini dekorativni izlet in preglejte ponudbo zaves v razstavnih salonih in prodajalnah. Lahko se navdušite in izberete kos, katerega se sicer ne bi niti domislili, bo pa vašemu domu dodal resnično piko na i in pustil pečat. Lahko se zaplete pri dimenzijah, zato je ta pristop skoraj najbolj primeren za viseče zavese, ki segajo do tal. Prav tako je tak nakup lahko optimalen, kadar si ne morete privoščiti ravno dosti poseči v žep.

Zavese po meri pa so prave za vas, če točno veste, česa si želite! Tudi, kadar vas omejujejo specifične dimenzije in želje… Morda bo ta opcija dražja, ampak boste doma resnično imeli unikat, ustvarjen po svojih željah!
Namig: Prinesite sabo fotografijo prostora in prosite svetovalce za dodaten strokovni nasvet.

Barva in tkanina – ali imata le lepotni učinek?

Izbor tkanine ni preprost, saj je toliko materialov, med katerimi lahko izbiramo, da se lahko kar izgubimo. Predvsem se osredotočite na gostoto tkanja in prehod svetlobe. Nekateri materiali so bolj prepustni in preko njih prehaja več svetlobe, drugi pa imajo pri zavesah več funkcije zatemnjevanja in nekoliko tudi izolacije. Bodite pozorni na zmožnost čiščenja, koliko dela in morda tudi stroškov vam bo to prineslo v prihodnosti.
Pri barvah ste lahko predvsem stilsko usmerjeni, lahko pa tudi funkcionalno. Posebne in udarne barve pustijo svoj vtis. Po drugi strani pa bodite pozorni, ali se jih morda ne boste prekmalu naveličali ter kako boste kombinirali s preostalo opremo in slogom.
Namig: izbrano tkanino naberemo cik cak in jo pridržimo visoko od tal – če se na dnu prične razhajati ali pa če se pregibi sploh ne ustvarijo, zavese ne bodo lepo padale.

okna šemrl

Kaj je težje, čistiti okna ali nega zaves?

Skrb za lep pogled skozi okno vključuje tako čiščenje in nego oken kot tudi zaves. Nekaterim predstavljajo ti opravki prav zoprn občutek in se takih dni prav nič ne veselijo. Če boste pri nakupu pozorni, na kakšen način lahko skrbite za svoje zavese in jih očistite, si boste hvaležni. Bodisi jih boste lahko le odnesli v čistilnico bodisi vrgli za kakšno uro v pralni stroj, oboje je pravzaprav enostavno. Kakorkoli vmes pa zahteva malo razmisleka, koliko si želite s tem ukvarjati.
Namig: Če operete zavese sami doma, jih ne osušite. Izobesite še mokre in naj se tako posušijo – ne bodo zgubane.

Komentarji za to objavo so zaprti.