pomlad čas za menjavo oken

3 znaki, da je pomlad pravi čas, ko pride na vrsto menjava oken

Ne glede na to, ali je deževno  ali sončno, je za menjava oken spomladi primerna v tem priljubljenem obdobju leta. To so znaki spomladanskega časa, da so vaša okna pripravljena na nadgradnjo. 

 

1. znak: Med steklenimi ploščami je kondenz

V tem letnem času je značilno, da na steklu lahko opazimo kondenz. Konec koncev je predvsem april znan po svojih padavinah.

Kondenzacija je voda, ki se na hladni površini zbira kot kapljice, ko pride v stik z njo vlažen zrak. Ta vlažen zrak lahko obstaja bodisi znotraj ali zunaj doma. Kondenz običajno najdete poleti na zunanji strani okna.

Kondenzacija na oknu postane težava, ko se ta nahaja med stekli. To je pogosto pokazatelj odpovedi tesnila. Čeprav je to včasih mogoče popraviti, odvisno od garancije, je zamenjava oken v tem primeru edina smiselna in najboljša možnost.

 

2. znak: Našli ste znake poškodbe vlage – dobrodošla bo menjava oken

 

Če nadaljujemo s temo vlage, pazite tudi na morebitne vidne znake poškodb, ki jih povzroči kondenzacija na notranji strani okna.

Ko iščete poškodbe vlage okna, bodite pozorni na naslednje znake:

 

  • Rumenenje ali razbarvanje na notranjih stenah in okvirjih
  • Lupljenje barve oziroma povrhnjice na okenskih okvirjih
  • Lupljenje barve na oknih iz lesa
  • Obrabljeno in oteženo zapiranje okna

 

Če odkrijete kakšno tako škodo,, se boste morali odločiti, v kolikšnem obsegu je je nastala na vašem domu in kako slabo okno povzroča vlago. Včasih je treba preprosto zamenjati tesnjenje, vendar je to le hitro odpravljanje in prikrivanje osnovne težave, da so celotna okna sicer stara in neučinkovita. Okna, ki pogosto prepuščajo, bodo imeli dejanske koristi od zamenjave.

 

3. znak: Čutite prepih, ki prihaja iz okna

 

Če lahko občutite piš, ki prihaja iz okna, kadar je hladno, je to znak trajnega prepiha. Prav tako lahko opazite očitno spremembo temperature, ko ste blizu okna, kjer je topleje ali hladneje kot v preostalih delih vašega doma. Verjetno ni treba poudarjati, kako to lahko vpliva na vaše račune za ogrevanje ali hlajenje storitve, torej tako pozimi kot poleti.

Ko že govorimo o poletju, ki prihaja čez nekaj mesecev in bomo z njim pozabili na vse hladne hladne temperature. To pravzaprav pomeni, da pa bo ob slabem tesnjenju vdrl v vaš dom topel zrak in izničeval prijeten hladen zrak iz vašega hladilnega sistema.

 

Če imate opravka s prepihom preko oken, je pametno zamenjati okna prej kot slej. S tem boste zagotovili varčevanje z energijo, še preden pridejo najbolj vroči dnevi v letu.

 

 

Navdih za članek smo našli tukaj.

Komentarji za to objavo so zaprti.