Prednosti lesenega stavbnega pohištva

Da bi čim bolj trajnostno zgradili in oblikovali svoje štiri stene, se mnogi gradbeniki / arhitekti / investitorji / projektanti odločijo za lesena okna, pa tudi lesena balkonska in teraso vrata.

Toda ali je to vredno višje cene v primerjavi s čisto plastičnimi okni? Iz katerega lesa so izdelani okenski okvirji in balkonska vrata? In ali jih ni treba še naprej barvati? Pa poglejmo nekaj prednosti lesenega stavbnega pohištva.

Spoznajte se z lastnostmi lesa in lesenih oken

Pomemben vidik mnogih lastnikov stavb je zelena vest: lesena okna in balkonska vrata iz lesa so trajnostni proizvodi, saj je les pomembna obnovljiva surovina. Toda to ni edini razlog, zakaj izdelek prepričuje s trajnostjo: v nasprotju s plastičnimi ali aluminijastimi okni je lesena okna mogoče obnoviti, če so bila poškodovana. Torej vam ni treba zamenjati celotnega okna, vključno z okvirjem – dovolj je, da škodo popravi strokovnjak.

Lesena okna boljša izbira celo v primeru, če pride do požara

Tudi v primeru požara se lesena okna obnesejo bolje kot plastična različica. V nasprotju s splošnim prepričanjem leseni okvirji ostanejo dlje stabilni in če so bili pravilno obdelani z okolju prijaznimi in vodotopnimi barvami, ne oddajajo strupenih hlapov. Slednje velja tako v primeru požara kot v vsakdanjem življenju – kar je lahko pomemben razlog za odločitev za lesena okna, zlasti za alergike.

Energiesparende Fenster für 3 Generationen

Olajšanje za žep – izolacija

Lesena okna vam pomagajo izolirati dom. Izdelki iz mehkega lesa imajo optimalno izolacijsko zaščito, saj se tako hladen kot topel zrak lahko premikata v lesenem okvirju – to pa preprečuje, prehod zraka v notranje prostore.

Energijska učinkovitost lesenega okna se prikaže z uporabo vrednosti Uw. Ta se izračuna na podlagi lesa (vrednost Uf) in stekla (vrednost Ug) lesenega okna. Manjše kot je leseno okno, slabša je vrednost Uw. Steklena okenska vrata ali velika panoramska okna imajo boljše vrednosti Uw.

Komentarji za to objavo so zaprti.