Prednosti lesenih oken

Da bi čim bolj trajnostno zgradili in oblikovali svoje štiri stene, se mnogi gradbeniki odločijo za lesena okna, pa tudi lesena balkonska in teraso vrata. Toda ali je to vredno višje cene v primerjavi s čisto plastičnimi okni? Iz katerega lesa so izdelani okenski okvirji in balkonska vrata? In ali jih ni treba še naprej prebarvati? Tu prihajajo prednosti in slabosti lesenih oken.

Spoznajte se z lastnostmi lesa in lesenih oken

Pomemben vidik mnogih lastnikov stavb je zelena vest: lesena okna in balkonska vrata iz lesa so trajnostni proizvodi, saj je les pomembna obnovljiva surovina. Toda to ni edini razlog, zakaj izdelek prepričuje s trajnostjo: v nasprotju s plastičnimi ali aluminijastimi okni je lesena okna mogoče obnoviti, če so bila poškodovana. Torej vam ni treba zamenjati celotnega okna, vključno z okvirjem – dovolj je, da škodo popravi strokovnjak ali jo popravite sami kot izkušen mojster.

Lesena okna boljša izbira celo v primeru, če pride do požara


Tudi v primeru požara se lesena okna obnesejo bolje kot plastična različica. V nasprotju s splošnim prepričanjem leseni okvirji ostanejo dlje stabilni in če so bili pravilno obdelani z okolju prijaznimi in vodotopnimi barvami, ne oddajajo strupenih hlapov. Slednje velja tako v primeru požara kot v vsakdanjem življenju – kar je lahko pomemben razlog za lesena okna, zlasti za alergike.

Olajšanje za žep – izolacija


Lesena okna vam pomagajo izolirati dom. Izdelki iz mehkega lesa imajo optimalno izolacijsko zaščito, saj se tako hladen kot topel zrak lahko premikata v lesenem okvirju – to preprečuje, da bi ušel v vaše stanovanje.
Energijska učinkovitost lesenega okna se prikaže z uporabo vrednosti Uw. Ta se izračuna na podlagi lesa (vrednost Uf) in stekla (vrednost Ug) lesenega okna. Manjše kot je leseno okno, slabša je vrednost Uw. Steklena okenska vrata ali velika panoramska okna imajo boljše vrednosti Uw.

Komentarji za to objavo so zaprti.