prepih okna menjava šemrl

Toplotni mostovi in težave z okni

Za lastnike domov je toplotna izguba velika skrb ali pa bi vsaj morala biti. Energija, ki uhaja skozi zunanjost stavbe (stene, streha, tla), pomeni več energije za vzdrževanje enakomerne temperature ali bolje rečeno – udobja v vašem domu.

Pomeni tudi višje račune za komunalne storitve, ne glede na to, ali gradite nov dom ali želite obnoviti obstoječi dom. Eden najpomembnejših premislekov bi moral biti, kako narediti svoj dom bolj udoben, hkrati pa tudi energetsko učinkovitejši – cenejši za uporabo. Kar nas pripelje do teme toplotnih mostov.

Okna in toplotni mostovi

Pogosto so okna tisti, ki so glavni krivec, ko gre za izgubo toplote in toplotne premostitve v domu. Standardna ali kodirana okna pogosto predstavljajo kompromis. “Mi” sprejemamo njihovo nižjo toplotno učinkovitost, ker uživamo v pogledu, naravni svetlobi in prezračevanju, ki ga zagotavljajo. Pri dodajanju visokozmogljivih oken z višjimi vrednostmi R (nižjimi vrednostmi U) pa okna manj pripomorejo k toplotnim mostovom, zlasti če so pravilno nameščena.

V obstoječem domu lahko strokovnjak s pregledom ugotovi realno stanje oken. Mojstri vedo, na kaj morajo biti pozorni glede škode in morebitnega poslabšanja stanja. V veliko pomoč je tudi podatek o starosti okna. Večina starejših oken ni imela visokozmogljive zasteklitve, niti proizvajalci na splošno niso upoštevali toplotnih mostov v okvirjih in distančnikih.

Za novogradnjo ali obstoječe domove je za doseganje ciljev glede energije in udobja pomembno, da razmislite o visokozmogljivih oknih. Spodnja toplotna slika prikazuje toplotne premostitve – prikazane v modri / vijolični barvi. To je verjetno razlog, da ste na oknih videli kondenz.

toplotni mostovi okna

Če bi se radi o toplotnih mostovih pri vašem domu pogovorili s strokovnjakom za okna, nas kar kontaktirajte. Tukaj smo za vas.

Komentarji za to objavo so zaprti.