trajnost in les

Trajnostni vidik lesenih oken in vrat

Trajnost lesa je lastnost, ki pove, kako je les odporen na gnitje in razpadanje oziroma koliko časa obdrži svoje prvotne lastnosti. Trajen les je naravno bolj odporen na gnitje in razpadanje, medtem ko netrajen les hitreje razpada.

Lastnost trajnega lesa je, da dlje vzdrži v pogojih , ki so ugodni za začetek razpadanja (visoka vlažnost, ugodne temperature). To lastnost izkoriščamo povsod tam, kjer je les stalno v stiku z vlago, bodisi v zemlji, vodi ali zraku. Tako iz takih vrst izdelujemo razne drogove, pilote, konstrukcije, ki so izpostavljene dežju in podobno

Ugodni in neugodni pogoji za les

Les v glavnem uničujejo insekti, glive, vremenski vplivi (dež, sonce, zrak) ter mehanska obraba. Noben les ni varen pred škodljivci, so samo bolj in manj odporni. Med bolj trajne spadajo: hrast, kostanj, akacija, macesen, bor, deloma brest, oreh … Izrazito netrajni pa so: topol, lipa, jelka, bukev, javor pa tudi jesen.

Les je lep. Naj tak tudi ostane.

V ugodnih pogojih les bolj ali manj hitro razpada. Še najbolje se obdrži, če je popolnoma suh ali pa popolnoma potopljen v vodo. V takih razmerah so pogoji za razvoj insektov in gliv najmanjši. Dokaz za to so ostanki starih lesenih ladij in čolnov, ki jih arheologi odkrivajo na dnu morja in močvirji, ali pa pohištvo iz faraonovih grobnic, zgrajenih pod zemljo v suhih puščah. V takih razmerah les lahko vzdrži tudi tisoče let.

Zakaj lesena okna?

Kot eden najstarejših gradbenih materialov les oknom zagotavlja neprimerljivo lepoto in je obnovljiv vir. Širina lesnih vrst, nanosov in zaključkov ponuja neprekosljivo eleganco, toplino in prostor za prilagajanje. Lesena okna ponujajo tudi dobro izolacijo in prihranek energije.

Ne glede na to, ali za svojo gradnjo izberete minimalistično brezo ali značilen oreh, bomo v tesnem sodelovanju z vami oblikovali in izdelali čudovita lesena okna po meri za vaš projekt.

Les kot material ponuja tudi fleksibilnost, da lahko sprejme široko paleto barv, madežev in zaključkov. Les je sicer v višjem cenovnem razredu v primerjavi z drugimi materiali, kar je posledica dveh glavnih stvari; same surovine in tehnologije postopkov. Prednostno se uporablja le visokokakovosten les, kot sta hrast in smreka.

Trajnost lesa in lesenih oken

Lesena okna imajo najdaljšo pričakovano življenjsko dobo od vseh okenskih izdelkov, pod pogojem da so ustrezno negovana. Trajni izdelki so bolj trajnostni, ker jih je treba zamenjati manj pogosto, kar pomeni, da je dolgoročno potrebno manj časa, sredstev in energije. Trajnostni les je prav tako popolnoma obnovljiv in ko je posajeno novo drevo, ga lahko poberemo v 25 do 80 letih.

Komentarji za to objavo so zaprti.