Kako lahko okna in primerno prezračevanje vplivajo na vaše zdravje

Ljudje večino svojega časa preživimo v zaprtih prostorih, stik z zunanjim svetom pa ohranjamo prek oken. Skozi okna uživamo razgled na okolico, seveda pa tudi reguliramo prehod zraka, torej prezračujemo.

Stanje v prostorih, v katerih se nahajamo, naj ima primerno raven kisika, ustrezno temperaturo in stopnjo vlage. 

Dovolj redno odpirajte okna, to ima pozitiven vpliv na zdravje

Prezračevanje prostorov z odpiranjem oken je eden od pomembnih načinov, s katerim najenostavneje zmanjšamo števila mikroorganizmov v zraku prostora.

Z odpiranjem oken, najbolje na prepih, najučinkoviteje poskrbimo za zamenjavo zraka. V prostor spustimo svež zrak iz zunanjega okolja, iz prostora pa izpustimo zrak s povišanimi koncentracijami CO2 (zaradi izdihavanja), vlage, temperature in mikroorganizmov. Prezračevanje prostorov je ključnega pomena za preprečevanje širjenja obolenj. Vsako prezračevanje (skozi odprta okna, mehansko prezračevanje ali mehansko prezračevanje z vračanjem toplote) zmanjšuje število mikroorganizmov v notranjem zraku.

Ne samo, da bo vaše fizično zdravje koristilo od odprtih oken, tudi vaše duševno zdravje bo lahko dobilo okrepitev. Različne študije kažejo, da kakovost zraka močno vpliva na mentalno počutje. Na primer, raziskovalni projekt Univerze v Tulsi je ugotovil, da pravilno prezračevanje pomembno učinkuje tudi na učenje. Raziskovalci pravijo, da so se rezultati študentskih izpitov izboljšali, ko so vroči in postan zrak v zaprtih prostorih zamenjali s hladnejšim zunanjim svežim zrakom.

Svež zrak je dober tako za odrasle kot tudi za otroke. Huffington Post je poročal o študiji na Harvardu, ki je pokazala, da slaba kakovost zraka v zaprtih prostorih vodi do nizke produktivnosti tudi na delovnih mestih med zaposlenimi.

 

Ustrezna lesena okna in raven vlage ima vpliv na zdravje

Skrbeti morate, da je raven vlage v prostoru med 40% in 60%. V tem področju je neugodno, da bi se obdržali virusi, bakterije, glive in pršice. S tem se zmanjša pojavnost alergij in astme, predvsem pa se znatno manj širijo okužbe dihal. Ko slišite za onesnaženje, si verjetno zamislite temno nebo s smogom, avtomobilske izpuhe in dimnike, ki spuščajo umazanijo v zrak. Vendar je zdaj ugotovljeno, da zrak v vašem domu pogosto vsebuje več strupov kot zunanji zrak.

Prezračevanje je tako zelo pomemben del vaše skrbi za zdravje. Energetsko učinkovita okna vam lahko pri tem reguliranju zelo pomagajo.

Navdih po prispevku in članku.

Komentarji za to objavo so zaprti.